Priprave slovenske košarkarske reprezentance za svetovno prvenstvo v Španiji, ki bo od 30. avgusta do 14. septembra, se prevešajo v sklepno fazo. Po torkovem prihodu iz Litve so se košarkarji in strokovno vodstvo znova zbrali včeraj, saj jih že danes v sklopu Telemachovega turnirja ob 20.05 v Stožicah čaka obračun proti Iranu Memija Bečirovića. Ob isti uri se bo Slovenija jutri in pojutrišnjem pomerila še z Brazilijo in Litvo, nato pa v nedeljo proti večeru krenila na Kanarske otoke, prizorišče predtekmovalne skupine D. Zelo slaba novica je, da na svetovno prvenstvo ne bo odpotoval Erazem Lorbek. Košarkar Barcelone se je včeraj pridružil soigralcem, po treningu in pogovorih med zdravstveno službo, selektorjem Juretom Zdovcem in košarkarjem pa je postalo jasno, da starejši od bratov Lorbek ne bo mogel pomagati reprezentanci.

»Izkazalo se je to, na kar sem bil nek način pripravljen. Tihoma sem upal, da se to sicer ne bi zgodilo, a realnost je druga. Kljub vsemu moramo gledati naprej, imamo ekipo, s katero smo skupaj od prvega dne in, ki ji maksimalno zaupam. Tem igralcem mora biti zdaj jasno, da nosijo še večjo odgovornost. Erazmu vseeno hvala za vztrajnost, na vsak način je želel biti zraven,« se je z izgubo drugega zvezdnika reprezentance sprijaznil Jure Zdovc. Odločitev je pojasnil tudi zdravnik Slobodan Macura: »Po vrnitvi reprezentance iz Litve smo dobili informacijo, da koleno ni v zadovoljivem stanju, zaradi česar se je zdravniška služba odločila, da opravi slikanje z magnetno resonanco. Ta je pokazala nestabilno okvaro hrustanca in obeh meniskusov, in to takšne stopnje, da Erazem ne bo mogel nastopiti na prvenstvu.« Kako bo potekalo zdravljenje, bo znano v prihodnjih dneh. Verjetno bo moral Lorbek na atroskopsko operacijo.

Zdovc sicer z nekaterimi elementi v igri reprezentance še vedno ni zadovoljen. Recimo s skokom, za katerega pa pravi, da ni odločilen in da je v svoji karieri dobil nič koliko tekem, kjer je njegovo moštvo ujelo tudi pol manj odbitih žog od nasprotnika. »Je pa skok tudi stvar karakterja. Nekateri igralci zbežijo v protinapad, še preden pridemo do odbite žoge. Na tem bo treba delati in pri nekaterih stvareh vztrajati, ker gre za stvar glave. Določene malenkosti se lahko spremenijo v eni minuti, če jih je igralec pripravljen sprejeti,« je pristavil Zdovc in znova poudaril, da pričakuje veliko več od visokih igralcev. »Saj ste sami videli, da smo igrali povsem drugače, ko so zadeli nekaj metov od daleč.«

Slovenski selektor je bil zadovoljen s predstavami prvega zvezdnika Gorana Dragića, za katerega pravi, da mora še ujeti pravi ritem. »Ni mu lahko, ker mora določene tekme zaradi zahtev kluba izpustiti, a tako je. Tudi sam nisem vedel, kaj lahko pričakujem od njega, saj štiri mesece ni igral tekme. Vsi od njega pričakujejo čuda, kar ni mogoče takoj. Je pa že v drugem polčasu na tekmi proti Grčiji pokazal svojo kakovost. Prepričan sem, da bi bil končni izid precej drugačen, če ne bi bilo treba paziti na njegovo minutažo. Ko ga ni na parketu, raven igre pade, zato bo moral na svetovnem prvenstvu verjetno igrati več kot 30 minut na tekmo,« pravi Zdovc, ki je izpostavil tudi pozitivne predstave Klemna Prepeliča. Pravi, da je do sedaj moštvu dal veliko, a da ga stalno opozarja na igro v obrambi. »Proti Litvi nisem videl hujših napak v tem elementu, kar je dobro. S svojim metom in predrznostjo nam lahko da neko dodatno dimenzijo v igri.«

Posebno poglavje pa za Zdovca predstavlja Jaka Blažič. Štiriindvajsetletni Gorenjec, ki ima za seboj odlično sezono pri Crveni zvezdi, se nikakor ne znajde v njegovem sistemu. Konjičan priznava, da mu je želel v Litvi ponuditi več priložnosti, a ker se tekme niso odvijale po njegovih željah, je več minut na parketu namenil igralcem, ki jim za zdaj bolj zaupa. Drugače bo na prihajajočih tekmah proti Iranu, Braziliji in Litvi, kjer bo Blažič prejel več minut. »Da lahko ujame pravi ritem in sploh pokaže pravi obraz,« dodaja Zdovc. Če se Lorbek ne bi poškodoval, bi nekdanji košarkar Olimpije v Stožicah lovil vozovnico za svetovno prvenstvo.

V tem tonu so zvenele Blažičeve izjave včeraj popoldan, ko še ni bilo jasno, da Lorbek v Španiji ne bo igral. »Vsako priložnost, ki jo dobim, skušam maksimalno izkoristiti. Za zdaj se to ni videlo na terenu. Resnici na ljubo pa na parketu nisem prebil veliko minut. Še vedno sem tukaj, skušam dati na vsakem treningu vse od sebe. Na koncu se bo odločil selektor. Bomo videli, s kakšno postavo bo šel na prvenstvo,« je dejal Jaka Blažič. Tudi sam se zaveda, da mu sistem igre, pod katerega se je podpisal Jure Zdovc, ni pisan na kožo. Selektor bolj zaupa drugim igralcem, medtem ko je bil Blažič v drugih ekipah vajen imeti več svobode v igri, dobival pa je tudi več priložnosti. Selektor in igralec Crvene zvezde sta imela na začetku dela priprav v Kranjski Gori pogovor, za katerega Blažič pravi, da je bil povsem običajen.