Dvakratni branilci naslova iz Miamija so bili na domačem parketu nepremagljivi ter so na peti tekmi konferenčnega polfinala vzhodnega dela s 96:94 izločili Brooklyn Nets.

Miami se bo v finalu vzhodne konference pomeril z zmagovalcema polfinalne serije med Washingtonom in Indiano, v kateri slednja vodi s 3:2 v zmagah. Miami se lahko v veliki finale uvrsti četrtič zaporedoma, kar je v zgodovini lige NBA doslej uspelo le dvema moštvoma Los Angeles Lakers in Boston Celtics.

Miami je do preobrata proti Brooklynu prišel v zadnji četrtini, ki jo je dobil s 30:19. LeBron James je prispeval 29 točk, Dwyane Wade 28, Ray Allen pa je 32 sekund pred koncem zadel ključno trojko. Miami je še pet minut pred koncem zaostajal za osem točk. Pri Brooklynu se je s 34 točkami najbolj izkazal Joe Johnson.

"Še vedno nas čaka, kar nekaj dela. Ne glede na to pa je res lepo, da smo si izborili tako dobro izhodišče za uresničitev tega cilja," je dejal prvi zvezdnik Miamija James.

San Antonio do zmage tudi brez pomoči Parkerja

San Antonio, ki je bil na peti tekmi konferenčnega polfinala zahodnega dela doma s 104:82 boljši od Portland Trail Blazers, pa bo čakal zmagovalca serije med moštvoma Oklahoma City Thunder in Los Angeles Clippers. Oklahoma City vodi s 3:2 v zmagah. Ostroge so slavile tudi brez pomoči poškodovanega Tonyja Parkerja, ki je igro zapustil že ob koncu prve četrtine. Najbolj zaslužna za uspeh San Antonia sta bila Danny Green in Kawhi Leonard, ki sta dosegla po 22 točk. Pri gostih je bil z 21 točkami najučinkovitejši LeMarcus Aldridge.

"Vesel sem, da je konec, kajti te fante je bilo res težko braniti. Zato jim lahko le čestitamo, občutek ob napredovanju v naslednji krog je res krasen," je po tekmi dejal trener San Antonia Gregg Popovich.

Če bosta Miami in San Antonio uspešna tudi v naslednjem krogu, bo junija na sporedu ponovitev lanskega finala, ki ga je s 4:3 za še tretjo zvezdico dobil Miami (2006, 2012, 2013).