Po neuspehu v evropskem pokalu proti Himkiju so košarkarji Uniona Olimpije pozornost nemudoma preusmerili v ligo ABA, kjer imajo v letošnji sezoni velike načrte. Gostovanje pri mladi ekipi Mega Vizure, ki se je pred dnevi okrepila z izkušenim Markom Kešljem, zagotovo ne bo »sprehod po parku«, a zmaji sprejemajo vlogo favorita in želijo tekmo za vsako ceno dobiti. Luka Rupnik, ki mu trener Aleš Pipan v letošnji sezoni upravičeno bolj zaupa kot v lanski, je prepričan, da jim s soigralci lahko uspe.

»Hitro smo obrnili nov list, saj si tekme sledijo druga za drugo, zato ni časa, da bi bili pretirano potrti ob porazih ali morda evforični ob zmagah. Obračun s Himkijem je minil v čudnem vzdušju. Enostavno ni enako, če na tekmi ni prisotnih gledalcev. Šlo je za obračun evropskega pokala proti ekipi, ki bi z lahkoto igrala evroligo, a smo imeli občutek, kot da gre za pripravljalni dvoboj. Čeprav smo se zavedali, kako kakovosten nasprotnik nam bo stal nasproti, smo se mu pogumno upirali in nismo bili daleč od presenečenja. Izgubili smo za tri točke, kar v Moskvi lahko nadoknadimo. Skratka, poraz nas ni potrl. Morda nas je še malo ohrabril, saj smo videli, da se lahko enakovredno kosamo tudi proti tako kakovostnemu nasprotniku,« se je Luka Rupnik pred odhodom v Sremsko Mitrovico za kratko še dotaknil sredinega obračuna v evropskem pokalu in v isti sapi dodal, da bodo morali skupaj s soigralci proti Mega Vizuri prikazati boljšo igro v obrambi, saj so ruskemu moštvu dovolili kar 88 točk, kar je vsekakor preveč.

Proti mlademu nasprotniku pod vodstvom Dejana Milojevića Idrijčan pričakuje vse prej kot lahko delo, a ne beži od tega, da bo Olimpija v vlogi favorita in da je to eden od obračunov, ki ga morajo dobiti. »Trener nam je odkrito povedal, da bomo na tem obračunu favoriti. Kot na naslednjih dveh proti Szolnokem v evropskem pokalu in Metalcu v ligi ABA. Te tri dvoboje moramo dobiti, čeprav bodo na nas prežale pasti, saj v jadranskem tekmovanju v gosteh ni lahko doseči uspehov.« Rupnik zeleno-beli dres nosi že tretjo sezono, a pravi, da takšne homogenosti v slačilnici, kot je letos, še ni občutil. Temu pripisuje tudi dober start v sezoni, saj je Olimpija do zdaj klonila le proti favoritu jadranskega tekmovanja Crveni zvezdi in favoritu evropskega pokala Himkiju.

Pri enaindvajsetih letih se zaveda, da obdobje, ko se ga je označevalo za mladega in obetavnega košarkarja, počasi mineva in da bo o toku njegove nadaljnje kariere odločala le kakovost predstav na parketu. Prav zaradi tega je letošnje poletje še bolj garal, sadove pa že žanje, saj mu trener Pipan precej bolj zaupa kot v lanski sezoni. »Nekako sem se znašel v vlogi menjave za Marka Marinovića. Morda tudi zato, ker vem, da bom dobil določeno minutažo. Poskušam biti čim samozavestnejši in čim bolj razigrati soigralce. Za zdaj mi uspeva, a najvažneje je, da zmagujemo. Samo zmage so potrditev dobrega dela,« je jasen Rupnik, ki ob letošnjem partnerju na mestu organizatorja igre izredno uživa. »Marko je dober vodja. Večkrat se pogovarjava pred tekmami in po njih. V karieri si je pridobil že veliko izkušenj, zato sem vesel, da želi svoje izkušnje prenesti name. Sva podobna tipa igralca. Povedal mi je, da ga zelo spominjam nanj, ko je bil mlajši. Da imam podoben slog igre in fizično konstitucijo, kot jo je imel on. Že lani mi je bil všeč pri Radničkem, zdaj pa vidim, da je res prava osebnost. Tudi ko mi ne gre najbolje, me venomer spodbuja in se iskreno veseli ob mojih dobrih potezah.«

Pari 5. kroga lige ABA, danes ob 17. uri: Szolnoki – Levski, ob 19. uri: Krka – MZT, Partizan – Metalac, ob 21. uri: Mega Vizura – Olimpija, Budućnost – Cibona, jutri ob 19. uri: Zadar – C. zvezda, ponedeljek ob 20.30: Cedevita – Igokea.