Slovenska košarkarska reprezentanca si je kot domačin prvenstva izborila nekaj ugodnosti. Za razliko od ostalih ekip, ki so nastanjene v hotelu Plaza pri ljubljanskem BTC-ju, slovenski junaki bivajo v svojem hotelu. To je Cubo v središču prestolnice, kjer izbrano osebje skrbi za njihovo udobje.

Deveterica se bo regenerirala v hiperbarični komori

"Imamo vse, kar potrebujemo. Sobe so odlične, hrana je izvrstna," pravi direktor reprezentance Matej Avanzo, ki je devetim najbolj obremenjenim košarkarjem priskrbel tudi posebno terapijo za hitrejšo regeneracijo telesa. Danes in jutri bodo v Ljubljani obiskali hiperbarično komoro in v njej preživeli uro in pol.

Maljković: Popravnih izpitov ni več

Zaradi izjemnega zanimanja slovenske javnosti je reprezentanca danes v hotelu pripravila novinarsko konferenco. Poleg Avanza in Lakoviča sta se je udeležila še Domen Lorbek in selektor Božidar Maljković. Slednji je poudaril, da zdaj popravnih izpitov za Slovenijo ni več in da bo treba na naslednjih treh tekmah pokazati, iz kakšnega testa so igralci. "Važno je, da smo prvi del preživeli brez poškodb in da naprej nosimo tri točke. Zagotovo bi bilo lepše, če bi imeli štiri, toda če bi nam pred prvenstvom kdo ponudil tri, verjamem, da bi jih sprejeli," je dejal Maljković.

Slovenija je iz Celja napredovala kot tretjeuvrščena ekipa, zato bo prvi dvoboj v drugem delu v četrtek ob 21. uri igrala proti prvouvrščeni reprezentanci iz skupine D, Italiji, edini neporaženi ekipi na prvenstvu. "Kar se mene tiče, je bolje, da prvo tekmo igramo proti Italiji in zadnjo proti Finski. Zdaj bomo imeli dva dni časa za regeneracijo in prepričan sem, da bomo v četrtek znova pripravljeni za pravi boj," dodaja Maljković. Če bi Slovenija dobila zadnjo tekmo v Celju proti Poljski, bi drugi del začela s Finsko in ga zaključila proti Italiji. Grčija jo bi v vsakem primeru čakala v soboto.

Ob dobri obrambi so vsi trije nasprotniki premagljivi

"Tekme prvega dela so za nas pozabljene. Jaz pravim, da imajo velike ekipe slab spomin. Zdaj nas čakajo Italija, Grčija in Finska. Nobena od teh ekip ni zunajserijska, vse so premagljive, a le, če bomo igrali obrambo vseh štirideset minut tako kot proti Španiji. Ne smemo gledati na druge, ampak samo na nas," pa pravi Lorbek.

Lakovič: Ob naši dobri igri se nimamo česa bati

Lakovič je pred novinarji priznal, da je še velik dolžnik in dodal, da so igralci po porazu staknili glave in naredili načrt za naprej. "Vsak mora gledati nase. Vse malenkosti, ki smo jih uigravali ali načrtovali, je treba izpeljati do potankosti in vse bo precej lažje. Če bomo igrali tako, kot znamo, se nimamo ničesar bati," pravi Lakovič in dodaja: "Pet tekem v šestih dneh je res zelo naporen ritem, zato smo imeli na zadnji tekmi vsi težke noge in smo komaj čakali na ta dva dneva počitka. Prepričan sem, da se bomo na Italijo dobro pripravili, se odpočili in da bomo v četrtek ob 21. uri spet tisti pravi."

V drugem delu Eurobasketa so reprezentance razdeljene v dve šestčlanski skupini. Vsako čakajo še tri tekme, najboljše štiri pa se bodo uvrstile v izločilne boje oziroma četrtfinale. Od zdaj naprej bodo vse tekme v Stožicah.