LeBron James je bil leta 2003 prvi izbor drafta, izbral pa ga je Cleveland, moštvo iz države Ohio, od koder izvira tudi James. Odrastel in živel je v mestu Akron, ki je praktično predmestje Clevelanda, zato je bil to zanj resnično domači klub. LeBron je že v svoji prvi sezon kot novinec pokazal, da gre za izjemnega košarkarja in kavalirji iz Clevelanda so se po njegovem prihodu spreminjali v vse boljše moštvo, vrhunec pa dosegli leta 2007, ko so presenetljivo prišli vse do velikega finala, kjer so nato z 0:4 morali priznati premoč San Antoniu.

James je nato razburkal ameriško košarkarsko sceno, ko je leta 2010 postal prost igralec in zavrnil podpis nove pogodbe z domačim klubom iz Clevelanda, raje je izbral pot na Florido k Miamiju, kjer je združil moči z Dwyaneom Wadeom in Chrisom Boshem. Čeprav bi težko kdorkoli dejal, da je bila odločitev napačna, saj je Miami z omenjeno trojko v zadnjih štirih letih vselej nastopil v finalu, dvakrat pa postal tudi prvak, »kralju« Jamesu mnogi niso oprostili, da je zapustil Cleveland.

Očitno ga je ta zamera velikega dela javnosti tako motila, da je sedaj sprejel odločitev, da konča avanturo v Miamiju in se vrne domov ter poskusi Cleveland pripeljati do prvega naslova prvaka lige NBA. Kakšni bodo odzivi na njegovo tokratno odločitev, bodo pokazali prihodnji dnevi.

»Moštvo še ni sposobno biti prvak, pred nami je dolg proces«

»Ne morem obljubiti naslova prvaka. Vem, kako težko je to doseči. In moštvo trenutno tega še ni sposobno. Niti slučajno. Seveda si želim zmagati že prihodnje leto, a sem realist in vem, da je to dolg proces, precej daljši od tistega, ki je bil pred menoj leta 2010. Tudi moja potrpežljivost bo sedaj na veliki preizkušnji, tega se zavedam. V novo avanturo se podajam z mladim moštvom in novim trenerjem, jaz pa bom tisti izkušeni starec. A navdušen sem, da bom lahko združil ekipo in ji pomagal doseči nivo, za katerega niso vedeli, da ga lahko dosežejo. Vidim se kot njihovega mentorja in navdušen sem nad tem, da bom vodil te izjemno nadarjene mlade fante,« je med drugim LeBron James zapisal v sporočilu za javnost, ki so ga objavili pri Sports Illustrated.