Košarkarji Uniona Olimpije so drugi finalisti lige Telemach, kar pomeni, da bomo peto leto zapored spremljali obračun Krke in Uniona Olimpije za naslov najboljšega v državi. Prva tekma finala na tri zmage je na sporedu 22. maja, naslednje pa sledijo 24., 27. in morebitni četrta in peta 29. ter 31. maja.

Union Olimpija se je 21. uvrstila v finale DP (manjkala je le leta 2000), kjer bo naskakovala svojo šestnajsto lovoriko.

Helios tako ni izkoristil niti druge zaključne žogice za uvrstitev v finale. Potem ko je dobil prvo tekmo v Stožicah, je drugo v Domžalah izgubil za točko, na tretji pa pravih možnosti na uspeh ni imel. Ljubljančani, ki so znova nastopili brez treh poškodovanih nosilcev igre - Sasu Salin, Deividas Gailius, Jakov Vladović, so za razliko od druge tekme odigrali kolektivno in zasluženo zmagali. V Domžalah jih je rešil razpoloženi Dino Murić, tokrat pa so imeli v svojih vrstah kar pet igralcev z dvomestnim številom točk. Po 15 sta jih dosegla Dino Murić (13 skokov) in Nebojša Joksimovič, 13 jih je prispeval Jaka Brodnik, enajst Alen Omić (9 skokov) in deset Paolo Marinelli.

Odločilno razliko za zmago so si zeleno-beli priigrali v prvih minutah drugega polčasa, ko so z delnim izidom 13:1 pobegnili na 45:32. Domžalčani so se sicer v nadaljevanju približali, toda tokrat trener Zmago Sagadin ni imel razpoloženega košarkarja, ki bi lahko naredil preobrat.

Krka šele v drugem polčasu zlomila Hopse

Košarkarji Krke so se devetič v zgodovini uvrstili v finale državnega prvenstva, tako da bodo lahko od naslednjega četrtka dalje branili štiri zaporedne naslove državnega prvaka. V odločilni tretji polfinalni tekmi so težje od pričakovanj ugnali Hopse s 70:61.

Krka se bo v finalu na tri zmage pomerila z zmagovalcem dvoboja med Unionom Olimpijo in Heliosom.

Potem ko so Novomeščani nadvse prepričljivo dobili prvo tekmo polfinala, ni verjetno nihče pričakoval, da se bodo Hopsi tako trdnovratno upirali. Zasluženo so dobili drugo srečanje na Polzeli, tudi v tretjem obračunu v petih dneh pa so bili več kot enakovreden tekmec.

Polzeljani so že v uvodnih desetih minutah pokazali, da so se znebili strahu pred državnimi prvaki in da se bodo moško borili do zadnje sekunde. Do 27. minute je bila tekma povsem izenačena, nato pa je na sceno povsem po nepotrebnem stopila sodniška trojka. Trenerju Hopsov Jerneju Kobaletu je zaradi protestiranja dosodila tehnično napako, ki jo je Krka pretvorila v vodstvo 43:38. Gostje tega zaostanka do konca tekme niso več nadoknadili, čeprav so se trudili in bili nekajkrat blizu. Krka je imela dovolj izkušenih in kakovostnih košarkarjev, da je prednost v zadnji četrtini povišala preko desetih točk (63:48) in prišla do pričakovane uvrstitve v finale lige Telemach.

Datumi finala so 22., 24. in 27. maj, morebitni četrti in peti tekmi pa sta na sporedu 29. in 31. maja.