Union Olimpija preživlja težko sezono. Po izredno slabem začetku, ko so v ligi ABA nanizali sedem zaporednih porazov, ki so na koncu povzročili, da zmaji jadranskega tekmovanja niso sklenili na mestih, ki vodijo v evropska tekmovanja, doživljajo novo krizo v ligi Telemach za prvaka. Po prepričljivih zmagah proti Rogaški in Zlatorogu je kazalo, da bodo Ljubljančani v nasprotju z zadnjimi štirimi leti lažje opravili s tekmeci v državnem prvenstvu. Danes je jasno, da niti približno ni tako.

Hopsi odvzeli samozavest

V preteklih štirih sezonah, ko je primat v Sloveniji prevzela Krka, se je Olimpija ob koncu sezone bolj ali manj ukvarjala s finančnimi težavami ter dejstvom, da so jo po koncu evroligaškega tekmovanja zapustili ključni igralci. Iz tega vidika letos ne bi smelo biti težav, saj sta moštvo zapustila le Kodi Augustus in Cedric Jackson, ki iz takšnega ali drugačnega razloga na parketu nista dajala tistega, kar se je od njih pričakovalo. Zavzetosti igralcev prav tako ne bi smelo ovirati stanje na njihovem tekočem računu, saj klub letos dokaj redno izpolnjuje finančne obveznosti, kar je bil tudi prvi pogoj, da jih je vodstvo po porazu s Hopsi lahko denarno kaznovalo.

Ravno v obračunu s Polzeljani se skriva odgovor krize. Olimpija je namreč v tekmo krenila s povsem napačnim pristopom, kar jo je drago stalo. Posledica medle igre ni bil le poraz, temveč še marsikaj drugega. Med drugim je neuspeh igralcem povsem zbil samozavest in zaupanje v lastne sposobnosti, kar se je videlo tudi na naslednjem obračunu proti Heliosu, kjer so Domžalčani, ki preživljajo hudo krizo, zmajem odčitali pravo košarkarsko lekcijo.

Ker v slačilnici Olimpije kljub slabemu stanju še vedno vlada povezanost med igralci, je največ odgovornosti na ramenih trenerja Aleša Pipana. Štiriinpetdesetletni Celjan se s težavo spopada s pritiskom, ki ga prinese položaj trenerja ljubljanskega moštva. Po slabem začetku sezone je ujel zmagovalni ritem, kar je za ekipe, ki jih je vodil v karieri, značilno, a nato zopet padel v povprečnost. Če igralcev ne uspe zmotivirati in pripraviti za obračune, kot so proti Hopsom in Heliosu, se postavlja vprašanje, kakšen odnos vlada v odnosu igralci-trener. Po naših informacijah naj zadeve še ne bi bile težavne, a se pritisk zaradi slabih iger moštva čuti na vsakem koraku. Pipan kljub vsemu še vedno uživa zaupanje vodstva kluba, ki tik pred koncem sezone ne želi menjati trenerja, vprašanje pa je, ali si bo s svojim delom in rezultati zagotovil pogodbo tudi za prihodnjo sezono.

Nesterovića ne bo

Sočasno z rezultatskimi neuspehi je v javnosti odjeknila tudi novica, da nekdanji slovenski reprezentant in dobitnik prstana v ligi NBA Radoslav Nesterović ne bo prevzel funkcije v Olimpiji. Kljub pogovorom obe strani nista našli skupnega jezika zaradi kar nekaj dejavnikov. Nesterović je imel z Olimpijo smele načrte za prihodnost, v klub naj bi celo pripeljal dodatne sponzorje, a imen in njihovega finančnega vložka ni želel razkriti.

Hkrati je želel sedemintridesetletni Ljubljančan popolni vpogled v delovanje kluba, tudi v dokumente, ki zunanjim ljudem zakonsko ne smejo biti dostopni. Ker mu uprava kluba povrhu vsega ni želela ponuditi predsedniške funkcije, kot si je sam želel, temveč sprva le tisto športnega direktorja, je Rašo dvignil roke. Olimpija je tako ostala brez pomembne »okrepitve«, ki bi klubu vsekakor dvignila ugled in z znanjem ter poznanstvi pomagala k boljši prihodnosti, po drugi strani pa je Nesterović v »igro« vstopil preveč naivno in premalo potrpežljivo.

Krka brez milosti

Nov boleči udarec je Olimpiji včeraj v Stožicah zadala Krka. Slovenski državni prvaki niso poznali milosti do Ljubljančanov in gostiteljem v drugi četrtini nasuli kar 30 točk. Zmaji so sicer v tretji četrtini našli moč, da so zaostanek za 20 točk (35:55) iz 19. minute stopili na le točko (58:59), a do popolnega preobrata kljub silnim prizadevanjem niso mogli priti. Po tretjem zaporednem porazu je tako že praktično jasno, da Olimpija rednega dela lige Telemach za prvaka ne more skleniti na prvem mestu, v preostalih petih krogih pa jo čaka ogorčen boj za drugo ali tretje mesto, ki še peljeta v ligo ABA.

Kljub katastrofalnem izkupičku trener Olimpije Aleš Pipan pravi, da optimistično zre v nadaljevanje državnega prvenstva. »V drugem polčasu so fantje pokazali pravo borbo, kar bo osnova za naprej.« Na Dnevnikovo vprašanje, ali so v odnosu med njim in igralci kakšne težave, je odgovoril, da ne, prav tako pa je zavrnil kakršna koli namigovanja o slabih odnosih znotraj moštva.

Izidi 5. kroga lige Telemach za prvaka: Olimpija – Krka 75:80 (26:25, 38:55, 58:66, Joksimović 17, Salin 13; Lapornik 23, Klobučar 11), Zlatorog – Hopsi 69:64 (13:13, 31:38, 53:55, Milošević 14, Jurak 12; Mulalić 14, Vašl in Gabriel po 11), Rogaška – Helios 73:77 po podaljšku (18:21, 29:36, 53:51, 68:68, Čebular 18, Mijović 16; Hrovat 12, Boltić 11), vrstni red: Helios 4-1, Krka 4-0, Olimpija 2-3, Hopsi 2-2, Rogaška 1-4, Zlatorog 0-5.