Tako kot skoraj povsod drugod, se tudi na domžalskem centru vsa leta srečujejo zlasti s skokovito naraščajočo problematiko zasvojenosti mladih. Odgovor na vprašanje, zakaj mladi tako množično posegajo po alkoholu, tobaku, pomirjevalih in prepovedanih substancah, je po mnenju številnih prostovoljcev, ki mladim in njihovim svojcem pomagajo iz stisk, ki jih te substance povzročajo, dokaj preprost. Menijo namreč, da mladi po njih posegajo preprosto zato, da bi se počutili bolje. Zato se na CZM ne posvečajo le posledicam, marveč prav toliko tudi preventivnemu ravnanju, osveščanju mladih in bogatenju njihovega življenja.

Tako že štiri leta vse domžalske sedmošolce vključujejo v zgovoren projekt "O sebi odločam jaz, ne droga", saj bi radi mlade na pragu vstopa v svet odraslih opozorili na resnične vrednote in pomen ustvarjalnega preživljanja prostega časa. Predvsem pa bi radi preprečili, da mladi z drogami ne bi eksperimentirali iz radovednosti ali dolgočasja, kar je sicer dokaj pogost pojav. Tistim, ki so v težave že zabredli in njihovim svojcem pa na centru pomagajo tudi v sklopu dveh samopomočnih skupin.

Poleg problemov z drogami se na domžalskem CZM ubadajo tudi s kupom drugih težav, ki spremljajo odraščanje in šolanje, in se kažejo v podobi različnih vedenjskih motenj. Vse pogosteje jih za pomoč prosijo tudi starši, ki otrok več ne morejo obvladovati. Vse več je tudi agresije. Seveda pa se na centru tudi v teh primerih ne ubadajo le s posledicami, saj po njihovih izkušnjah preventiva zanesljivo več zaleže. Tako otrokom in mladini ponujajo vrsto ustvarjalnih brezplačnih programov in jih pogosto popeljejo na kakšen izlet. Brez izdatne občinske pomoči kajpak ne bi šlo, še zlasti ne bi mogli - tako kot letos - kar dve skupini odpeljati tudi na morje. Še manj pa bi jim uspelo mlade, ki bi radi prostore za svoje aktivnosti, povezati v Mladinski klub v ustanavljanju, ki je že opozoril nase z opozorilnim pohodom "Hvala za mladost" in okroglo mizo o potrebah mladih v sodobni družbi.