Na prvi polfinalni tekmi v Stožicah so košarkarji Olimpije od Heliosa prejeli pravo košarkarsko lekcijo, pod katero se je podpisal trener Zmago Sagadin. Ta se je zavedal, da Ljubljančanom v rotaciji primanjkuje igralcev, zato je svoje mladce kljub klavrnemu finančnemu stanju odlično pripravil in zmotiviral do te mere, da so leteli po igrišču in s stalnim agresivnim pokrivanjem povsem onemogočali nasprotnika. Recept za drugo tekmo v Domžalah se je tako ponujal kot na dlani, kar je po prvi polfinalni zmagi potrdil tudi Sagadin, a se stvari niso odvile v želeno smer. Olimpija je s tesno zmago izsilila tretjo tekmo, ki bo jutri ob 20. uri v Stožicah. Uro prej bosta odločilni obračun v Novem mestu začela Krka in Hopsi.

Dvoboj v dvorani Komunalnega centra so Ljubljančani začeli veliko bolj zbrano in nasprotniku niso dovolili, da se razigra. Predvsem so pazili na mete za tri točke, ki jih je Helios v Stožicah zadel kar osem v prvi četrtini. Trener Aleš Pipan je proti nasprotniku, ki nima pravega odgovora za močna Alena Omića in Alexa Stephesona, igro še vedno veliko premalo baziral na igri pod košem, a je imel zato tokrat na razpolago silno razpoloženega Dina Muriča. Temu ne gre nikoli očitati premalo bojevitosti, zato pa je v zadnjem obdobju precej zanemarjal moštveno igro, kar naj bi v garderobi zmajev sprožilo tudi iskrico med polčasom povratne četrtfinalne tekme v Grosupljem. A tokrat je imel starejši od bratov Murič zares svoj dan, saj je gostiteljem že ob polčasu nasul 20 točk in dodal še enajst skokov ter tako praktično sam držal Helios na varni razdalji.

Ko se je v drugem polčasu ohladil in so košarkarji Heliosa agresivnost znova dvignili na želeno raven, so se za Olimpijo začele težave. Še toliko bolj, ko je sprva zaradi izpaha rame parket zapustil Jaka Brodnik, po obnovitvi poškodbe mišice pa še Jakov Vladović. Po prostih metih Gregorja Hrovata je Helios 23 sekund pred koncem zaostajal le za točko in imel po izgubljeni žogi Dragiše Drobnjaka napad za zmago. Matic Rebec je pod košem lepo našel Đorđa Majstorovića, a se je kapetan Olimpije odkupil za napako in z blokado v zadnji sekundi poskrbel, da bo o potniku v finale odločala tretja tekma.

»Niti približno nismo delovali tako samozavestno kot v Stožicah. V drugem polčasu smo pritisnili v obrambi. Olimpija je dala le 26 točk. Ljubljančani so imeli tudi kanček sreče, nas pa je pokopalo slabo izvajanje prostih metov,« je po tekmi povedal Zmago Sagadin. Olimpijin trener Pipan je izpostavil, da bi moral Alen Omić bolj izkoriščati fizično premoč pod košema, Nebojša Joksimović je dodal: »Težave, ki jih imamo, so zares neverjetne. Pestijo nas poškodbe, zato je težko kljubovati agresivnosti Heliosa. Prvi polčas je še šlo, v drugem pa so nam pošle moči. Težko je, a se ne predajamo.«