Peković je bil predviden za nastop v Sloveniji, a se je zapletlo pri podpisu nove pogodbe z njegovim dosedanjim klubom Minnesota Timberwolves, pri katerem je igral zadnje tri sezone. Ameriški mediji poročajo, da naj bi Minnesota Pekoviću ponujala novo, večletno pogodbo in letni zaslužek 12 milijonov dolarjev, črnogorski center pa naj bi vztrajal pri zahtevi po 15 milijonih zelencev, zato se je vse skupaj nekoliko zapletlo in zavleklo, Peković pa je zato že zamudil začetek priprav črnogorske reprezentance. Ker ni videti, da bi se lahko v najkrajšem času vrnil v domovino, so v vodstvu njegove reprezentance sklenili, da ga ne bodo čakali in so ga že črtali s seznama možnih potnikov na EP.

Peković je bil zaradi odpovedi nastopa zelo razočaran, a pravi, da razume odločitev košarkarske zveze. Ljubiteljem košarke v Črni Gori je poslal tudi odprto pismo, v katerem je pojasnil ozadje zapleta.

»Moja želja po igranju na EP ni bila nikoli vprašljiva. Tako je tudi danes. A žal je tako, da še vedno nimam pogodbe s klubom in to mi onemogoča, da bi se priključil reprezentanci. Brez podpisane pogodbe in opravljenega zdravniškega pregleda ni možno skleniti zavarovanja, jasno pa je, da niti en igralec na svetu ne igra za reprezentanco brez zavarovanja. V mojem primeru gre za podpis štiri- ali celo petletne bogate pogodbe, zato bi bil rizik prevelik in si česa takega ne morem privoščiti,« je zapisal Peković.

»S klubi v NBA se pogajamo že pet tednov, a še nismo prišli do dogovora. Moj agent me pomirja, da je to povsem normalno, ko gre za takšne pogodbe. Mi je pa pred podpisom pogodbe prepovedal kakršno koli udeležbo na katerem koli treningu. Iskreno povem, da sem pričakoval podpis pogodbe veliko prej in da se bom lahko pridružil reprezentanci. Na žalost ni bilo tako, do sedaj pa nisem mogel še niti začeti s treningi. Povsem pa razumem odločitev košarkarske zveze, da me ne bodo čakali in da se na tak način konča negotovost v ekipi,« je nadaljeval Peković, ki je v lanski sezoni pri Minnesoti v povprečju dosegal 16,3 točke in pod košema ujel 8,8 žoge na tekmo, na prvenstvu v Sloveniji pa bi spadal med najbolj dominantne centre.

»Fantom na EP želim veliko uspeha in upam, da bodo tudi brez mene imeli dovolj moči, da dosežejo viden rezultat. Sam se bom reprezentanci znova pridružil na prihodnjih akcijah in ji pomagal do najboljših rezultatov,« je na koncu sporočila za javnost zapisal Peković.

Pred Pekovićem je sodelovanje na evropskem prvenstvu v Sloveniji odpovedalo že precej velikih zvezdnikov, kot so recimo Pau Gasol, Juan-Carlos Navarro, Dirk Nowitzki, Andrej Kirilenko in Beno Udrih, zaradi zdravstvenih težav ali poškodb pa ga utegneta izpustiti tudi Miloš Teodosić in Andrea Bargnani.