V praznični mesec december sta slovenska predstavnika v ligi ABA vstopila s številnimi zdravstvenimi težavami, ki so na rezultate in razpoloženje znotraj slačilnice pustile različne posledice. V izredno težkem položaju je Krka, ki ji na roko ne gre niti razpored tekem, saj v 11. krogu jadranskega tekmovanja danes ob 19. uri gosti letos izjemno Budućnost. Po uvrstitvi v drugi del evropskega pokala lažje dihajo pri Unionu Olimpiji, ki ob 17. uri v Stožicah pričakuje vnovični spopad s Szolnokim.

Po sanjskem uvodu v novo sezono, ko so v ligi ABA zabeležili pet zmag in le en poraz, med drugim pa na kolena spravili tudi Cedevito in Partizan, je Krka padla v črno serijo, ki ji ni videti konca. V jadranskem tekmovanju so Novomeščani zabeležili štiri zaporedne poraze, v državnem prvenstvu dva, kar pomeni, da slovenski državni prvaki na uspeh čakajo že skoraj tri tedne. Negativna serija pušča posledice na igralcih, kar je odkrito priznal Nebojša Joksimović, ki je potožil, da verjetno v tako težki situaciji v karieri še ni bil. Trener Aleksandar Džikić še vedno pogreša poškodovana Jasmina Hukića in Luko Lapornika, medtem ko Malcolm Armstead zadnje tri tedne praktično ne trenira in stisne zobe le za tekme, pri čemer ni nikakršna skrivnost, da Američanu igranje v rednem delu lige Telemach ni niti malo všeč. Od ponedeljka do včeraj se je temnopolti organizator igre sicer mudil v domovini, kamor je odpotoval zaradi osebnih razlogov, zato ni vadil s soigralci. Neuradno naj bi imel hudo bolno babico. Ali bo proti moštvu iz Podgorice na voljo Džikić, ni jasno, a zagotovo ne bo niti blizu najboljše pripravljenosti in forme, s katero je navduševal na začetku sezone. Krka je tako na svoj naslov dobila številne ponudbe evropskih klubov, od katerih naj bi bil eden še posebej vztrajen. A vprašanje je, ali je podobno tudi po zadnjih Armsteadovih predstavah.

O ničemer drugem kot o novi zmagi ne razmišljajo v Stožicah. Sreča v nesreči za Ljubljančane je bila, da so največjo krizo s poškodbami prebrodili na obračunih proti Bešiktašu, Budućnosti in Himkiju, ki bi bili tudi za popolno Olimpijo izredno težak zalogaj. S povratkom Luke Rupnika in Dina Murića lahko Aleš Pipan sedaj znova računa na nekoliko daljšo klop in večjo rotacijo, v kateri postaja pomemben člen Paolo Marinelli, ki je v sredo proti Szolnokemu prikazal najboljšo predstavo do sedaj v zeleno-belem dresu. Petinpetdesetletni Celjan se pred vnovičnim obračunom proti madžarskemu nasprotniku zaveda, da bo šlo za popolnoma novo zgodbo, zato je igralcem po sredini visoki zmagi zabičal, naj ob odhodu iz slačilnice na uspeh v evropskem pokalu popolnoma pozabijo ter razmišljajo le o tem, kaj lahko vsak posebej doda k svoji igri, da ne bi danes prišlo do morebitnega spodrsljaja, ki bi lahko bil za Olimpijo v boju za uvrstitev v končnico jadranskega tekmovanja na koncu celo usoden. Ključ do zmage se bo vnovič skrival v agresivni obrambi, saj podobne napadalne navdahnjenosti, kot je bila v sredo, ne gre pričakovati vsako tekmo.

Liga ABA, 11. krog, danes ob 17. uri: Olimpija – Szolnoki, ob 19. uri: Krka – Budućnost, ob 21. uri: Igokea – Cibona, jutri ob 17. uri: MZT – Levski, ob 19. uri: Partizan – Mega Leks, ponedeljek ob 18. uri: Cedevita – Zadar, ob 20.30: Metalac – Crvena zvezda.