Slovenci so začeli dobro in si v prvem polčasu priigrali že 10 točk prednosti, v tretji četrtini pa celo 13, a se Hrvati niso predali. Hitro so izničili zaostanek in v zadnjih minutah rednega dela so gledalci v celjski dvorani gledali napet dvoboj, ki je bil odločen šele po podaljšku.

V dodatnih petih minutah so Hrvati zadeli tri trojke in si hitro priigrali prednost, ki jim je zadoščala za zmago.

Slovenija je kljub porazu že uvrščena v drugi del tekmovanja, Hrvati pa bodo morali jutri za to premagati še Čehe.

Slovenija – Hrvaška 74:76 (20:17, 21:18, 16:20, 8:10)



Prva četrtina:


Hrvati so na začetku tekme s košema Bogdanovića dvakrat povedli, v drugi minuti pa je Begić s košem in dodatnim prostim metom že poskrbel za prvo vodstvo Slovenije. Da bo srečanje nervozno, je nakazal dogodek v tretji minuti, ko so Hrvati po pisku sodnika naredili nešporten prekršek nad Goranom Dragićem. Slovenski zvezdnik je ostal miren in je zadel oba prosta meta za vodstvo 9:4.


Na koš Tomića je Slovenija odgovorila s trojko Zorana Dragića in v peti minuti je njena prednost narasla na šest točk, ki jo je obdržala do osme minute (18:12), v zaključku četrtine pa so Hrvati uspeli zaostanek prepoloviti (20:17).


Druga četrtina:


Slovenski košarkarji so z dobro igro nadaljevali tudi na začetku druge tretjine, saj so po košu Muriča in dveh trojkah včerajšnjega junaka Lorbka v 13. minuti povedli z 28:19, po zadetem prostem metu Nachbarja pa je prednost Slovenije prvič na tekmi znašala 10 točk.


Visoka prednost je očitno uspavala slovenske košarkarje, saj so sledile črne minute, v katerih so Hrvati naredili delni izid 12:3 in v 17. minuti je bila tekma znova povsem odprta (32:31).


Hrvati so na krilih Bogdanovića, ki je do takrat dosegel že 16 točk, v 17. minuti izid tudi izenačili, nato pa so se prebudili tudi Slovenci in predvsem po zaslugi bratov Dragić drugo četrtino zaključili z delnim izidom 8:2 in po košu Slokarja v zadnji sekundi na odmor odšli s prednostjo šestih točk (41:35).


V prvih 20 minutah so v slovenski reprezentanci blesteli Goran Dragić (12 točk, 2 podaji), Zoran Dragić (9 točk, 5 skokov) in Domen Lorbek (10 točk, 4 skoki), Hrvate pa je v igri držal predvsem razigrani Bogdanović (16 točk, 3 skoki).

Tretja četrtina:


Hrvati so dosegli prvi koš v drugem polčasu, a odločni slovenski košarkarji so jim odgovorili z delnim izidom 9:0 in v 24. minuti so imeli novo najvišjo prednost na tekmi (50:37).

Kot že nekajkrat na tekmi pa se Hrvati kljub visokemu zaostanku niso predali in so se po zaslugi conske obrambe in slabega meta Slovencev uspeli v 29. minuti približati le na pet točk zaostanka (57:52), v zadnji minuti tretje četrtine pa so po treh točkah Tomića povsem vrnili v boj za zmago (57:55).

Četrta četrtina:

Hrvati so po trojki Šarića v 31. minuti po dolgem času povedli (57:58) in obetal se je hud boj za pomembno zmago. Nervoza v celjski dvorani je naraščala in v naslednjih minutah sta obe ekipi zgrešili kar nekaj metov v zadnje štiri minute tekme pa so Hrvati krenili s točko prednosti (60:61).

Slovencem nikakor ni stekel met iz igre, saj so v prvih osmih minutah zadnje četrtine dosegli le tri točke, na srečo pa so bolje igrali v obrambi, tako da tudi Hrvati niso zadevali. Težko pričakovani koš je vendarle dosegel Murič v 39. minuti, ko je s trojko popeljal Slovenijo v vodstvo s 63:61, a je takoj v naslednjem napadu na enak način odgovoril Bogdanović in Slovenci so se znova znašli v zaostanku. Da je Slovenija v zadnjo minuto tekme krenila s točko prednosti je s košem poskrbel vroči Murič.

Tomić je 20 sekund pred koncem zadel le en prosti met in Slovenija je ob izenačenem izidu dobila zadnji napad na tekmi in priložnost za zmago. Hrvati, ki še niso izpolnili bonusa, so tri sekunde pred iztekom rednega dela storili prekršek nad Goranov Dragićem in Sloveniji je ostalo malo časa za zadnjo akcijo. Breme je padlo na ramena Nachbarja, ki pa ni zadel in na vrsti je bil podaljšek.

Podaljšek:

Dodatnih pet minut se je sanjsko začelo za Hrvate, saj so v prvi minuti zadeli dve trojki, po proti napadu in košu Ukića pa povedli za velikih sedem točk (66:73). Slovenija se je približala s trojko Lorbka in košem Nachbarja (69:71), nato pa je Rudež zadel še drugo trojko v podaljšku in Hrvati so se slabi dve minuti pred koncem znašli na pragu zmage.

Slovenija je dobila minimalne možnosti za preobrat, ko je s košem šest sekund pred koncem Goran Dragić znižal na 73:76, Tomić pa je zapravil oba prosta meta in Slovenci bi lahko s trojko prišli do še enega podaljška. Hrvati so s prekrškom pametno poskrbeli, da do tega ni prišlo. Lorbek je zadel prvi prosti met, drugega pa namerno zgrešil, a Sloveniji v preostalih 0,8 sekunde ni uspelo zadeti, čeprav je Zoran Dragić prišel do skoka in meta iz težkega položaja povsem pod košem. Zmage so se tako veselili Hrvati, Slovenci pa bodo morali v nadaljevanju popraviti predvsem met, saj so tokrat iz igre metali le 31,5-odstotno.

V slovenski reprezentanci je bil tokrat najboljši posameznik Goran Dragič, ki je v svojo statistiko vpisal 23 točk, 8 skokov in 5 podaj, dobro pa sta igrala tudi Domen Lorbek (16 točk, 6 skokov) in Zoran Dragič (11 točk, 8 skokov). Nekoliko je tokrat izostal učunek slovenskih centrov, ki sta ob le petih metih iz igre skupaj dosegla zgolj 7 točk. Pri Hrvatih je blestel Bogdanović s 24 točkami in 7 skoki, Tomić pa je ob 11 točkah zbral 15 skokov.