"S to izjavo želim Košarkarski zvezi Slovenije in košarkarski javnosti sporočiti, da mi je žal za to, da se nisem udeležil reprezentančne akcije članov to poletje. Res je, da sem moral urediti šolske obveznosti, a zdaj vem, da bi se o tem lahko drugače pogovorili s KZS in dosegli dogovor, ki bi ustrezal vsem. Žal mi je za neprimerne izjave, ki sem jih dal od takrat za slovenske medije, govoril sem v afektu in bil jezen, saj se je moje ime ves čas v negativnem tonu pojavljalo v medijih. Moj namen ni biti v sporu z nikomer, saj želim le trenirati in igrati, tudi za slovensko reprezentanco, ki ji bom vedno na voljo. Verjamem, da je bilo dogajanje med mano in KZS to poletje le nesporazum in, da ga bomo rešili v dobro vseh,“ se je sprva glasilo sporočilo nadarjenega košarkarja, ki ga je posredovala KZS, in bojna sekira naj bi bila s tem zakopana.

Pri košarkarski zvezi so poudarili, da je postopek v povezavi z Omićem sedaj zaključen, posledično pa na to temo ne želijo več dajati izjav. "Ker je Alen Omić pokazal obžalovanje za to, da se brez predhodnega obvestila ni udeležil letošnjih priprav moške članske reprezentance ter se Košarkarski zvezi Slovenije in Mateju Avanzu (direktor članskih reprezentanc, op.p.) opravičil za neprimerne izjave, ki jih je medijem posredoval v zadnjih mesecih, smo se na KZS odločili, da prijavo na častno razsodišče KZS umaknemo. S tem je ta primer za nas, v dobro slovenske košarke in našega sodelovanja z Omićem končan, dodatnih izjav pa ne bomo dajali." A verjetno niso pričakovali, da se bo Omić le nekaj ur kasneje še enkrat obrnil na slovensko javnost.

Ko ni mogel več prenašati pritiskov s strani KZS, je izjavo podpisal

Igralec Uniona Olimpije je po odzivu KZS tudi sam podal pisno izjavo in celoten zaplet predstavil na "nekoliko drugačen način".

"Po dveh mesecih zastraševanja in maltretiranja je v sredo, 19. septembra, okoli 23. ure direktor reprezentance Matej Avanzo prišel pred moj dom s papirjem (izjavo za javnost, opomba.p.). Ko nisem več imel moči prenašati pritiskov s strani KZS, sem izjavo podpisal, saj so mi obljubili, da samo v tem primeru ne bom sankcioniran. Problem ni bil v finančni sankciji, temveč v prepovedi nastopanja za moj klub KK Union Olimpija," je v svoji izjavi za javnost zapisal Omić.

"Mislim, da sem s svojim nastopom za mlado reprezentanco pokazal veliko voljo in samo željo po reprezentanci Slovenije. Na mojo veliko žalost moram zaprositi KZS, da mi dovoli spremembo košarkarskega državljanstva. To v nobenem primeru ni obračanje hrbta državi, ki mi je dala 'vse' v tem športu, temveč ne morem igrati pod vodstvom ljudi, kateri se okoriščajo z ugledom države Slovenije in pozicijo v KZS ter s svojim obnašanjem do mene," je zapisal Omić.

"Upam da me bo vodstvo KZS razumelo in da mi bodo kot v primeru Emirja Preldžića brez kakršnega koli finančnega nadomestila pozitivno odgovorilo na mojo prošnjo. V primeru, da tega vodstvo ne bo odobrilo, bom iz spoštovanja do svoje države, izpolnjeval vse svoje obveznosti do reprezentanc in dal vse od sebe, ne glede na mnenje javnosti," je na koncu dodal Omić.

Na KZS razočarani nad Omićevim odzivom

"Na KZS smo z velikim razočaranjem prebrali domnevno izjavo Alena Omića po že zapisani skupni izjavi in umiku prijave na Častno razsodišče KZS. Naša organizacija stoji za včerajšnjo izjavo. Danes nas je Omić tudi sam poklical in izrazil obžalovanje za to, kar se dogaja ter dal vedeti, da za nobeno izjavo ne stoji on. Zavedamo se, da bo lahko prišlo do drugačnih tolmačenj, a dejstvo je, da je to edina resnica," pravijo na KZS, kjer namigujejo, da za današnjo popoldansko izjavo Omića stoji njegov zastopnik Enes Trnovčević.

"Naš odnos do Alena Omića ne spreminja, saj za kredibilno vzamemo njegovo pisno in večkrat izrečeno ustno obžalovanje za vse, kar se je v zvezi s tem primerom dogajalo v zadnjem času. Naša edina želja je absolutno to, da se primer enkrat za vselej zaključi, saj želimo zaščititi kandidata za nastop v slovenski moški članski reprezentanci, ki mu želimo, da barve edinega slovenskega evroligaša brani z mirno glavo in brez dodatnih pritiskov," so še zapisali na KZS.