Vodstvo KZS in župani štirih mest prirediteljic prvega kroga EP v košarki so torej v začetku avgusta podpisali pismo o sodelovanju pri izvedbi evropskega prvenstva, o tem pa so takoj obvestili tudi pristojnega ministra Žigo Turka in premiera Janeza Janšo.

Celje se v zameno za plačilo kotizacije odreka sredstvom za rekonstrukcijo dvorane

Navedene štiri občine in KZS so po odpovedi Novega mesta in neizpolnjevanju pogojev Ptuja uskladili vse bistvene vsebinske pogoje medsebojnega sodelovanja pri izvedbi EP 2013. Zdaj KZS in štiri občine predlagajo vladi, naj čim hitreje sprejme ustrezen sklep o prerazporeditvi že zagotovljenih evropskih sredstev za rekonstrukcijo dvoran (v skladu s sklepom vlade iz julija 2011 in dogovora med vlado, občinami in KZS maja letos), kajti sredstva naj bi šla sedaj v treh enakih deležih v roke le trem občinam (Ljubljana, Koper in Jesenice), saj celjska dvorana praktično že v celoti izpolnjuje pogoje za organizacijo, zato se bo celjska občina odrekla sofinanciranju iz evropskih sredstev.

Če bo prišlo do te prerazporeditve že zagotovljenih evropskih sredstev, pa so občine Ljubljana, Koper in Jesenice pripravljene zagotoviti sredstva v enakih deležih za plačilo kotizacije, ki bi jo sicer morala plačati Mestna občina Celje.

Ob tem KZS pričakuje, da bo znesek evropskih sredstev enak, kot je predviden v prvotnem vladnem sklepu, občine pa zagotavljajo, da bodo evropska sredstva uporabila izrecno v skladu z ustrezno zakonodajo.

KZS opravila svoj del naloge

Takšno stališče je KZS 9. avgusta že poslala pristojnemu ministrstvu, danes pa so mu poslali še posebno pismo, v katerem ministra Turka prosijo, naj skliče čimprejšnji sestanek v trikotniku vlada-KZS-občine, na katerem bi operacionalizirali izvedbo razdelitve evropskih sredstev za obnovo infrastrukture za potrebe EP in se dogovorili o izpolnitvi drugih za to potrebnih pogojev.

S tem dogovorom z občinami je KZS izpolnila svoj del naloge, torej da zagotovi prizorišča za izvedbo EP, zdaj pa pričakuje, da bo svoj del dogovora z majskega sestanka izpolnilo tudi resorno ministrstvo oziroma direktorat za šport, katerega vodja je tedaj zagotovil, da bodo poskrbeli za zagotovitev evropskih sredstev za prireditelje oziroma za izvedbo ustreznega sklepa vlade.

Na KZS menijo, da je odločitev o organizaciji prvega dela EP v košarki 2013 v navedenih štirih mestih najbolj racionalna od vseh razpoložljivih. S tem se izognemo velikim stroškom lokalnih skupnosti in negotovostim pri gradnji novih dvoran, obenem pa so – ker posegi v obstoječo infrastrukturo niso tako obsežni – ta mesta na izvedbo prvega dela EP praktično že pripravljena. Tako lahko tehnične priprave za organizacijo EP stečejo takoj s ciljem, da bo EP 2013, čeprav v stroškovno zelo skrčenem okviru, še vedno eno najbolje in najbolj privlačno organiziranih prvenstev doslej, z veliko udeležbo navijačev, ki v Sloveniji nikoli ne razočarajo.