Na Košarkarski zvezi Slovenije (KZS) ne skrivajo, da bo letošnji sklepni turnir za cvet kraljice iger generalka pred organizacijsko veliko bolj zahtevnim članskim evropskim prvenstvom v Sloveniji leta 2013. KZS se je ambiciozno lotila letošnjega največjega košarkarskega projekta na domačih tleh. K sodelovanju je povabila prekaljenega strokovnjaka Sagadina, prihodnosti slovenske košarke pa omogočila optimalne in vsebinsko bogate priprave (45 pripravljalnih dni in enajst tekem).

Sagadinovi varovanci - pri delu mu bo pomagal njegov pomočnik iz domžalskega Heliosa Dalibor Damjanović, drugega pa bo razkril v prihodnjih dneh - se bodo na domačih in tujih tleh trikrat pomerili s Španci, po dvakrat s Srbi, Hrvati in Čehi ter po enkrat z Ukrajinci in Litovci. Slovenija bo v prvem delu igrala v Domžalah, v primeru napredovanja tudi v drugem delu, najbolj razburljive tekme in odločilne za končne razvrstitve pa bodo v osrednji ljubljanski dvorani v Stožicah.

"Zavedamo se, da Kranjska Gora in Domžale nista prizorišči, ki sta odločilno pripomogli k usmeritvi za člansko evropsko prvenstvo 2013, a poudarjamo, da smo z obema odlično sodelovali v preteklosti. Na KZS se zavedamo, da sta oba dobra organizatorja. Izkušnje z letošnjega prvenstva, tu predvsem mislim na nastanitev in transport, bodo dobra popotnica pred članskim evropskim prvenstvom prihodnje leto v Sloveniji," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejala vodja organizacijskega odbora evropskega prvenstva do 20 let Alenka Škreblin.

Sagadin: Zdajšnja generacija ima potencial

Sagadin bo eno izmed reprezentanc mlajših starostnih kategorij vodil prvič v svoji dolgoletni trenerski karieri. Nekdanji klubski strateg celjske Libele, Maribora, Olimpije, hrvaškega Splita in Zadra, srbske Crvene zvezde, litovskega Lietuvosa Rytasa in poljskega Anwila, ki je trenutno prvi mož stroke pri domžalskem Heliosu, je bil doslej dvakrat selektor članske izbrane vrste; leta 1992 v kvalifikacijah za olimpijske igre ter v letih 1994 in 1995 v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo in nato na evropskem prvenstvu v Grčiji.

"Včeraj smo podpisali pogodbo za dva meseca dela. Gre za kratkoročen projekt, vsaj z moje strani. V vrhunski košarki sem svoje naredil, zdaj bom pomagal in skušal ustvariti dobro vzdušje pred članskim evropskim prvenstvom 2013, ki bo vrhunec košarkarskega dogajanja v Sloveniji. Menim, da bodo nekateri mladi igralci z letošnjega evropskega prvenstva do 20 let že dopolnili člansko izbrano vrsto prihodnje leto in postali okostje v prihodnosti. Zdajšnja generacija ima potencial, da nadaljuje pot članskega reprezentančnega rodu, ki je sposobno osvojiti kolajno na EP 2013. Nekaj članskih igralcev bo po tem tekmovanju končalo reprezentančno kariero, jaz pa želim prispeti majhen delček in dokazati, da ni prehude skrbi za prihodnost slovenske košarke," je dejal selektor mlade reprezentance Sagadin.

Slovenska izbrana vrsta mlajših članov je v dvajsetletni zgodovini slovenskih reprezentanc dvakrat osvojila naslov prvaka (2000, 2004), enkrat drugo mesto (1998) in enkrat tretje (2006), tretjič pa bo nastopila na EP v Sloveniji. Leta 2007 je bilo EP do 20 let v Novi Gorici in Gorici, pred 18 leti pa v Mariboru, Postojni in Ljubljani.

Slovenija bo na letošnjem sklepnem turnirju v prvem delu igrala v skupini D, v njej pa so še Litva, Italija in Švedska. V skupini A (Kranjska Gora) so Francija, Nemčija, Srbija in Črna gora, v skupini B (Kranjska Gora) Rusija, Grčija, Estonija in Ukrajina, v skupini C (Domžale) pa Španija, Turčija, Latvija in Gruzija. V drugi del se uvrstijo po tri najboljše reprezentance iz vsake skupine, križata pa se skupina A in B ter C in D.