Marbury je z ekipo Beijing Ducks v nedeljo s 100:102 izgubil četrto tekmo polfinala končnice proti svoji prejšnji ekipi na Kitajskem - Shanxi Brave Dragons. Ameriški košarkar je na tekmi z razgretim ozračjem dosegel 25 točk, srečanje pa je bilo vmes prekinjeno za skoraj 10 minut, ko so navijači ekipe Shanxi zaradi nezadovoljstva nad sodniškimi odločitvami na igrišče metali plastenke z vodo. Kljub temu, da so tekmo na koncu dobili, so bili domači privrženci po obračunu še vedno jezni in so bili pred odhodom domov pripravljeni zagreniti življenje gostujočim košarkarjem.

35-letni ameriški zvezdnik se je s soigralci po prihodu iz dvorane znašel ujet v klubskem avtobusu, ker jim razjarjenimi navijači, ki so obstopili vozilo in z rokami tolkli po njem, niso dovolili oditi. Situacijo je pomiril šele prihod varnostnikov, ki so košarkarjem pekinške ekipe omogočili, da so lahko mirno odšli domov. Pri bližnjem srečanju z jeznimi navijači po tekmi naj bi prišlo tudi do fizičnega obračuna, eden od domačih privržencev pa je Američana celo obtožil, da ga je udaril v obraz in je moral zato v bolnišnico, a je Marbury vpletenost v kakršnokoli nasilje v medijih že zanikal. “Ta mladenič ima zelo bujno domišljijo. Ni bilo fizičnega kontakta z navijači. Kako naj bi to storil, če so me obkrožali številni varnostniki?“

Zmaga ekipe Shanxi Brave Dragons je pomenila, da sta moštvi po štirih srečanjih izenačeni pri dveh zmagah, odločilna tekma, ki bo dala potnika v finale, bo odigrana jutri v Pekingu. Kitajska košarkarska liga je znana po tem, da zna biti igra tam včasih zelo groba, navijači na tribunah pa so zelo vročekrvni in pogosto na igrišče mečejo razne predmete.

“V moštvu se zavedamo, da če želimo postati prvaki, si bomo morali povsem zaupati eden drugemu, kajti sedaj smo v vojni,“ je po zadnji tekmi še dejal Marbury.