Zagovornik vnovičnih pogajanj je prepričan, da se morala Slovenija o tem znova pogajati. Šešok, ki trdi, da je verjetno edini v Sloveniji, ki v Fibi Europe pozna vse osebno, meni, da mora biti znižanje zahteva, sicer bi bilo treba prvenstvo vrniti. Nekdanji predsednik Košarkarske zveze Slovenije je za brezplačnik tudi povedal, da komisija še ni bila ustanovljena in da za to obstaja možnost. Kot pravi, je od vlade odvisno, kdaj bo dala poziv in za pogajanja prižgala zeleno luč.

Na Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so za Žurnal24 povedali, da košarkarskega prvenstva ne organizira vlada Slovenije. Potrdili so, da komisija še ni bila ustanovljena, vendar na ministrstvu resno razmišljajo o najučinkovitejšem načinu pristopa k Fiba Europe.

Namestnik generalnega sekretarja na Košarkarski zvezi Slovenije Matej Avanzo je za brezplačnik opozoril, da je bilo že prvotno znižanje pristojbine uspeh, glede na to, da je Ukrajina za EP 2015 plačala kar osem milijonov evrov. Avanzo pravi, da bi bili nižanje kotizacije seveda pripravljeni podpreti, če bi za to obstajale kakršnekoli možnosti. Skrbi pa ga, ker je pogodba že podpisana. Povedal je še, da uradnih pogovorov z vlado o pogajalski skupini še ni bilo. Avanzo je prepričan, da se bo na dolgi rok pokazalo, da je projekt kakovosten. Zagotavlja, da so pri delu uspešni in še bodo, ne dvomi pa niti v to, da ne bi bilo tudi sodelovanje z novo vlado izvrstno.