Na zaključnem turnirju bo nastopilo 16 reprezentanc stare celine (Španija, Italija, Francija, Rusija, Nemčija, Turčija, Črna Gora, Latvija, Švedska, Ukrajina, Grčija, Srbija, Litva, Gruzija, Estonija in Slovenija), ki bodo igrale po enakem sistemu kot doslej, s tem, da se bodo zadnjeuvrščene ekipe prvega dela tekmovanja borile za obstanek v diviziji A.

Na turnirju bodo imeli pravico nastopa košarkarji, ki so rojeni po 1. januarju 1992, kar pomeni, da bo Slovenijo lahko zastopalo tudi osem reprezentantov, ki so si izkušnje nabirali že na letošnjem prvenstvu v Bilbau, kjer je Slovenija osvojila 11. mesto.

Dogodek bo za Slovenijo izjemno pomemben tudi zaradi dejstva, da gre za testno tekmovanje pred evropskim prvenstvom članov, ki bo od 4. do 22. septembra 2013 predvidoma na Jesenicah in Ptuju ter v Kopru, Novem mestu in Ljubljani.

"Evropsko prvenstvo za mlajše člane, ki ga bomo gostili julija prihodnje leto, je za nas izjemno priznanje, poleg tega pa odlična uvertura v EuroBasket 2013, ki se bo le dobro leto zatem prav tako odvil pri nas. Da nam je FIBA Europe zaupala organizacijo tudi tega dogodka, pomeni, da imamo pri krovni evropski košarkarski organizaciji visok 'rating'. Je pa največji festival evropske košarke mladih, če temu lahko tako rečem, odlična priložnost, da se perspektivni mladi slovenski igralci prikažejo pred domačim občinstvom, obenem pa tudi zelo pomemben organizacijski zalogaj in izvrstna priprava na člansko EP. Prav tu bomo namreč pilili kar nekaj aktivnosti ter preizkusili novosti, ki jih bomo nato aplicirali na EP 2013. Organizacija evropskega prvenstva do 20 let je tudi velika odgovornost do nas, FIBA Europe, vseh udeležencev in gledalcev, ki si bodo ogledali prvenstvo. Verjamemo, da bomo upravičili zaupanje ter navdušili vse udeležence in upamo, da bo slovenska javnost v letu, ko članska reprezentanca nima uradne tekme, še toliko bolj podpirala slovenske mladce," je dejal predsednik KZS Roman Volčič.