"Od župana sem dobil vsa zagotovila, da se bo to zgodilo bolj ali manj v začrtanih rokih. Ponavadi sem pozitivno naravnana oseba in ljudem zaupam, prav tako od njih pričakujem, da svoje obljube izpolnijo, tako kot to storim sam. Zato nisem zaskrbljen," je na današnji novinarski konferenci na Ptuju dejal Zanolin in dodal, da so obiski, kakršne te dni opravlja po Sloveniji, nekaj običajnega pred evropskimi prvenstvi. Tako je bilo tudi z Litvo, kjer je bil tolikokrat, da se je že naučil njihovega jezika, je še dodal.

Prvi človek evropske košarke je ob tem poudaril, da je Eurobasket veliko tekmovanje, za katerega Fiba zahteva izpolnjevanje visokih pogojev. Predvsem si želijo, da organizatorji tekmovanj spoštujejo dogovorjene roke, čeprav so pri tem vsaj nekoliko fleksibilni, vendar pa ne preveč. Zato pričakujejo, da bo športna dvorana zgrajena do takrat, ko je bilo dogovorjeno, in to po najvišjih možnih standardih, saj drugorazrednih ne bodo dopustili.

Kot je še dejal Zanolin, dobra izvedba tekmovanja ni pomembna le za njegovo organizacijo, pač pa tudi za mesta, ki bodo tekmovanje gostila, ter za Slovenijo v celoti. V času tekmovanj bodo oči vsega sveta uprte v Slovenijo, zato meni, da naša država takrat ne bo želela izpasti slabo, v kar je tudi sam močno prepričan.

Ptujski župan Štefan Čelan je glede dvorane povedal, da stvari zaenkrat potekajo v predvidenih časovnih okvirjih. Gradnja naj bi se začela maja prihodnje leto, pri čemer bi bilo idealno, če bi bila dvorana zgrajena vsaj pol leta pred začetkom prvenstva. Ob tem se vsi zavedajo kriznih razmer, zato je bolj realno, da bo projekt zaključen v letu dni, torej do maja 2013. Če bo mogoče, bodo skušali dela končati še kakšen mesec prej, da bi do septembrskega prvenstva ostalo dovolj časa za vsa potrebna testiranja.

O finančni konstrukciji je Čelan povedal, da trenutno razpolagajo s sklepom vlade o sofinanciranju v višini 2,5 milijona evrov, zadnji razgovori na ministrstvu za šolstvo in šport pa kažejo, da bi z ustrezno pripravo investicijskega elaborata lahko vložek države dosegal tudi do 85 odstotkov vrednosti investicije v športni del dvorane. Investicija je sicer ovrednotena na okoli 7,5 do osem milijonov evrov, ob državi pa bi del denarja prispevali tudi zasebni partnerji, del pa bo dodala še mestna občina.