Slovaki so najprijetnejše presenečenje letošnjega svetovnega prvenstva. Lani na domačem ledu so doživeli razočaranje in se poslovili že v predtekmovanju, tokrat pa so, potem ko jih po bledih predstavah v začetnem delu nihče ni štel med favorite, izločili najprej Kanado, zdaj pa še Češko in bodo v nedeljo igrali za svoji drugi naslov po letu 2002.

Neobremenjeni Slovaki so danes z lepo in borbeno predstavo nadigrali Čehe, junaka v njihovem taboru pa sta bila vsaj dva. Vratar Jan Laco je ubranil kar 36 strelov na svoj gol, izkušeni lisjak Miroslav Šatan pa je dokazal, da je pri 37 letih še vedno hiter kot strela, dvakrat zadel in omogočil svoji ekipi enega največjih uspehov v zadnjih letih.

Prvi so zadeli Slovaki, ko je Šatan pet minut pred koncem prve tretjine z natančnim strelom z leve strani presenetil češkega čuvaja mreže Jakuba Kovarja. A samo gol prednosti je obetal zanimivo nadaljevanje, Čehi so bili nekoliko več pri ploščku, toda pravega učinka ni bilo. Vse do polovice tekme, ko je po strelu Micahela Frolika le klonil tudi Laco.

A odločilen je bil zadnji del. Hitri Šatan je češkim branilcem ušel v protinapad že takoj na začetku zadnje tretjine ter tudi mojstrsko zadel in Čehom je počasi začela teči voda v grlo. Še bolj pa po 45. minuti, ko so si privoščili napako v svoji obrambni tretjini, spretni Libor Hudaček pa je preigral vratarja Češke in povišal na 3:1. Čehi so takrat med vratnici poslali Jakuba Štepaneka, nato niso izkoristili prednosti igralca več, ob koncu tekme pa so že minuto in pol pred iztekom časa zaigrali brez vratarja in s šestimi v polju. A zaman, kajti slovaška obramba je bila trdna in je zdržala vse češke nalete, kar je bilo dovolj za prvi finale po magičnem letu 2002, in za prvo medaljo za Slovake po bronu leta 2003.

Njihovi tekmeci v finalu bodo Rusi, ti so v prvem polfinalu razorožili aktualne svetovne prvake Fince s 6:2 in bodo lovili svoj četrti naslov. Za vzpodbudo pa bo Slovaški prav leto njihovega največjega uspeha - tudi takrat so bili namreč Rusi njihovi tekmeci v finalu ter izgubili s 3:4.

Čehi, po razdružitvi s Slovaško so bili svetovni prvaki šestkrat, bodo tokrat lahko segli največ do brona, njihovi tekmeci v dvoboju razočaranih bodo Finci.