Los Angeles je v vodstvo že v peti minuti popeljal Jordan Nolan. V 12. minuti je za izenačenje z monim strelom od daleč poskrbel Kevin Shattenkirk, a še pred iztekom prve tretjine je po podaji Kopitarja zadel Dustin Brown.

V drugi in zadnji tretjini so imeli hokejisti St. Louisa veliko terensko premoč. Ko pa so v zadnji minuti zamenjuali vratarja s šestim igralcem v polju, je Brown na podajo Kopitarja dosegel še drugi gol na tekmi in odločil zmagovalca. Hrušičan se je izkazal tudi pri obrambnih nalogah, med drugim je nekaj minut pred koncem tekme tudi odločilno posredoval pred svojimi vrati, ko je bil Jonathan Quick (s 23 obrambami je bil sicer najboljši mož na ledu) že premagan, a je Kopitar s palico preprečil ploščku pot čez črto.

"To je posebna skupina, kar smo vedeli celo sezono. Morda nismo uspeli presenetiti, ko smo si to najbolj želeli, a mislim, da smo na vrhuncu ob najboljšem možnem času, kar je najbolj pomembno," je po tekmi dejal Kopitar, ki se je s podajama izkazal ob obeh Brownovih zadetkih.

"Lahko si le predstavljam, kako se naši navijači počutijo zdaj. Zmagati na domačem ledu, to je velik dosežek za vse v dvorani. Všeč mi je, da smo lahko razveselili navijače, saj še niso imeli priložnosti, da bi kaj takega proslavili v domači dvorani," pa je ob tem povedal dvakratni strelec Brown, ki v karieri v ligi NHL tako kot Kopitar še ni igral za nobeno drugo ekipo kot Los Angeles Kings.

V finalu bo Los Angeles igral z boljšim iz dvoboja med ekipama Phoenix Coyotes in Nashville Predators, trenutno pa s 3:1 v zmagah vodi Phoenix.

V drugi tekmi večera je New Jersey na vzhodu s 4:2 premagal Philadelphio in zdaj vodi s 3:1 v zmagah. Z dvema goloma se je izkazal Dainius Zubrus, ki je tako lepo nadoknadil zamujeno, saj je Philadelphia vodila z dvema goloma prednosti. Zubrus je domače popeljal v vodstvo s 3:2 konec druge tretjine, nato pa še zabelil zmago z golom v prazno mrežo ob koncu tekme. Za domače sta se med strelce vpisala še Petr Sykora in Marek Zidlicky, New Jersey pa se lahko z morebitno četrto zmago v noči na sredo v gosteh pri Philadelphii prvič po letu 2003 znova prebije v finale konference. Zmage je bil bržkone najbolj vesel domači vratar Martin Brodeur, ki je sinoči praznoval 40 let, igralci pa so mu zato tudi malo olajšali delo, saj je bilo razmerje v strelih 43:22 v korist domačih. Gola za goste sta prispevala Scott Hartnell in Claude Giroux.