Slovenija - Avstrija 3:2 (0:0, 3:2, 0:0)

Dvorana Stožice, gledalcev 10.000, sodniki: Ravodin (Rusija), Carnathan (ZDA), Traus (Kanada).
Strelci: 1:0 Hebar (Pajič, 27.), 1:1 Unterluggauer (Baumgartner, Schumnig, 26.), 2:1 M. Rodman (Mušič, D. Rodman, 27.), 2:2 Raffl (Hundertpfund, 29.), 3:2 Kranjc.
Kazenske minute: Slovenija 12 + 10, Avstrija 6.

Gledalci v polnih Stožicah v prvih 20 minutah zadnje tekme na prvenstvu niso videli zadetka. Slovenci so bili sicer bolj nevarni in so na vrata Avstrijcev sprožili precej več strelov (13:3), a je Fabian Wienhandl svoje delo opravil brez napak. Tudi Robert Kristan je moral enkrat dobro posredovati, ko je pred njega sam pridrsal Raphael Herburger.

V drugi tretjini padli vsi zadetki

V 25. minuti je vendarle padel prvi zadetek na srečanju, ko je tretji slovenski napad v napadalni tretjini Avstrijcev prišel do ploščka, Tomaž Razingar je streljal, odbit plošček pa je iz bližine v gol spretno potisnil Andrej Hebar. Slovensko vodstvo pa ni trajalo dolgo, saj se le nekaj sekund kasneje Avstrijci že izenačili. Hitro je v slovensko obrambno tretjino prodrl Gregor Baumgartner, njegov strel z desne strani pa je Kristan obranil, a žal se je do odbitega ploščka prvi prebil Gerharg Unterluggauer, ki mu ni bilo težko zadeti skoraj praznih slovenskih vrat.

Izenačenje Slovencev ni umirilo, saj so 22 sekund kasneje spet vodili. Po lepi akciji celega drugega napada je do strela prišel Aleš Mušič, njegov strel je Weinhandl še ubranil, "odbitek" pa je v gol pospravil Marcel Rodman. Žal tudi tokrat risi niso dolgo vodili, saj je hitro sledila izključitev Hebarja in Avstrijci so v 29. minuti prek Thomasa Raffla izenačili na 2:2.

Da so Slovenci na zadnji odmor odšli s prednostjo zadetka, je poskrbel Aleš Kranjc, ki so mu pomagali tudi Avstrijci. Po napadu risov je izza vrat Weinhandla eden od Avstrijcev želel izbiri plošček na varno, a ga je podal točno na palico slovenskemu branilcu, ki mu neoviranemu ni bilo težko zadeti.

Risi brez večjih težav zadržali vodstvo

V zadnjih 20 minutah igre so se Slovenci osredotočili na branjenje prednosti, pri tem pa poskušali s hitrimi akcijami kdaj tudi ogroziti avstrijskega vratarja. Igra je bila v tem delu igre bolj previdna in posledično je proti obojim vratom zletelo bolj malo strelov (6:5 v korist risov). Slovenska obramba na čelu z odličnim Kristanom je do konca tekme odbila vse napade Avstrijcev in se v polnih Stožicah veselila sladke zmage proti velikemu hokejskemu rivalu.

Slovenija je domače prvenstvo tako zaključila še s peto zmago na peti tekmi, s čimer je zasluženo in prepričljivo zasedla prvo mesto. Drugo mesto so kljub dvema porazoma (izgubili so tudi proti Japonski, op. a.) osvojili Avstrijci, ki so na odločilni tekmi za napredovanje v elitno skupino pred dnevi ugnali Madžare.

MVP prvenstva je bil Kristan

Po končanem tekmovanju so podelili še nagrade za najboljše igralce. Najkoristnejši igralec prvenstva je bil slovenski vratar Robert Kristan, v idealno postavo SP pa so poleg Kristana izbrali še Aleksandra Pobjedonosceva (Ukr), Matthiasa Trattniga (Avt), Roka Tičarja, Šujeja Kudžija (Jap) in Manuela Latuso (Avt).

Najboljši vratar je bil seveda Kristan, najboljši branilec Trattnig, najboljši napadalec pa Latusa.