Slovenija - Japonska 4:2 (1:0, 1:1, 2:0)

Dvorana Stožice, gledalcev 8070, sodniki: Odins (Latvija), Tošenovjan (Češka), Traub (Kanada).
Strelci: 1:0 Robar (Jeglič, Tičar, 12.), 1:1 D. Rodman (Kranjc, 28.), 2:1 R. Tanaka (Terao, 35.), 2:2 Jamašita (48.), 3:2 Kranjc (59.), 4:2 Razingar (D. Rodman, 60.).
Kazenske minute: Slovenija 14, Japonska 18.

Prva tretjina:

Začetek tekme je ponudil enakovredno igro z obeh strani, Japonci pa so se v boj s Slovenci podali precej bolj pogumno in agresivno od Britancev, zato so imeli naši reprezentanti kar nekaj težav z organizacijo napadov. Tudi ob prvi igri z igralcem več si risi niso priigrali nobene priložnosti, a podobno neučinkoviti so bili ob številčni prednosti malo kasneje tudi Japonci. V prvih desetih minutah pa so "samuraji" sprožili celo več strelov (7:5).

Za prvi zadetek na tekmi je ob začetku 12. minute poskrbel branilec Robar, ki se je takoj po dobljenem sodniškem metu odločil za strel od daleč z leve strani, ki je presenetil pokritega vratarja gostov Haruno. Dve minute za tem bi lahko prednost Slovenije povišal Žiga Pance, a je bil japonski vratar zmagovalec njunega dvoboja.

Po zadetku so Slovenci igrali vse bolje in ob igri z igralcem več bi v 17. minuti skoraj povišali vodstvo, a je Japonce pri močnem strelu Gregorca rešila vratnica. Dobro minuto pred koncem prvega dela igre pa so do izjemne priložnosti prišli tudi Japonci, a je Hočevar z glavo obranil nevaren strel iz bližine. Na prvi odmor so varovanci Matjaža Kopitarja tako odšli z minimalno prednostjo, čeprav so hokejisti iz dežele vzhajajočega sonca v tem delu večkrat streljali na gol (13:9).

Druga tretjina:

V drugi tretjini so Slovenci kar nekaj časa lomili odpor trmastih Japoncev, za mirnejše nadaljevanje pa je ob igri z igralcem več v 27. minuti poskrbel David Rodman. Po močnem strelu Kranjca z modre črte, je vratar Haruna plošček odbil v bližino, tam pa je bil mlajši od bratov Rodman na pravem mestu in ga je spretno potisnil v gol.

Po zadetku so se Slovenci sprostili in zaigrali zelo podjetno, igra pa se je odvijala predvsem na japonski polovici. Ob številnih priložnostih je bilo za pričakovati še tretji gol risov, ki bi omogočil lažje nadaljevanje, a zgodilo se je najslabše. Japonci so izvedli proti napad in Tanaka je v 35. minuti premagal nemočnega Hočevarja.

Do konca tretjine pravih priložnosti več ni bilo in pred zadnjimi 20 minutami so Slovenci vodili z 2:1, a po igri v drugi tretjini bi si zaslužili višje vodstvo. Razmerje v strelih je bilo v drugem delu igre 10:2 v slovensko korist.

Tretja tretjina:

V zadnji del so Slovenci krenili odločno in poskušali čim prej doseči tretji zadetek, ki bi jim zagotovil miren zaključek tekme, a ga v prvih minutah ob manjši premoči niso uspeli doseči, nato pa so sledile minute Japoncev. Zmedo v slovenskih vrstah so samuraji kaznovali v 48. minuti, ko je izenačil Jamašita in napovedal nov negotov zaključek tekme za slovensko reprezentanco.

Ob igri z igralcem več se je Sloveniji v 52. minuti ponudila priložnost za vodilni zadetek, a je strel Davida Rodmana zadel prečko.

Ko je že vse kazalo, da se bosta moštvi za drugo točko pomerili v petminutnem podaljšku, je minuto in 20 sekund pred koncem ob igri z igralcem več od daleč zadel Kranjc in Stožice so eksplodirale od veselja. Sladko zmago je v zadnjih sekundah z zadetkom v prazen gol potrdil junak včerajšnje tekme, kapetan Razingar.

Za igralca tekme je bil v slovenski reprezentanci izbran David Rodman, pri Japoncih pa je čast doletela vratarja Haruno.

Ob koncu lahko rečemo, da si je Slovenija zmago zaslužila, saj je bila večino tekme vendarle bolj nevaren nasprotnik. O tem priča tudi podatek o sproženih strelih, saj so risi streljali večkrat (33:22). Slovenci imajo skupaj s preostalima favoritoma, Madžarsko in Avstrijo, popoln izkupiček dveh zmag in vse bolj je jasno, da bodo o dveh potnikih v elitno divizijo odločali prav medsebojni obračuni teh treh ekip.

Jutri je na prvenstvu prvi prost dan, v sredo pa se bo Slovenija ob 20. uri pomerila z Madžarsko.