V polfinalu so “medvedi“ naleteli na celovški KAC in že vnaprej se je v hokejskih krogih po tiho ugibalo, kakšnega sojenja bodo deležni. Javna skrivnost je, da je KAC “najljubša ekipa“ vodstva lige, ki je že nemalokrat zato dobil tudi kakšno (nepotrebno) pomoč s strani sodnikov, tokrat pa so žrtev tega žalostnega dejstva očitno postali tudi Zagrebčani.

In tako se je Medveščak že na prvi polfinalni tekmi soočil z dejstvom, da bo moral v boju s Celovčani požreti marsikatero grenko tudi glede sojenja. V svoji dvorani so bili Zagrebčani na ledu nekoliko bolj nevarni od nasprotnika, a jim ni uspelo niti enkrat premagati razpoloženega vratarja gostov Andyja Chioda, medtem ko je Robert Kristan spustil štiri ploščke za svoj hrbet, po tekmi pa so se vsi ukvarjali le z nepristranskimi sodniki, ki so s kar nekaj spornimi odločitvami parali živce domačim igralcem in navijačem. V napetem ozračju je prišlo tudi do množičnega pretepa, a huda kazen je doletela le Medveščak. Frank Banham, ki je z nešportnim udarcem tudi zakuhal vso zadevo, je bil kaznovan s kar sedmimi tekmami prepovedi igranja, Joel Prpić pa s štirimi. Ker gre za igralca udarnega prvega zagrebškega napada, ni potrebno poudarjati, kakšno škodo so s tem utrpeli.

Brez kaznovanih Banhama in Prpića ter s kupom izključitev daleč od zmage v Celovcu

Na gostovanju v Celovcu je sinoči medvede tako čakala izjemno težka naloga, ki ji niso bili kos in so tekmo izgubili z 1:4. Da so bili ves čas daleč od zmage pa so ponovno poskrbeli tudi delivci pravice, saj je Medveščak skoraj pol tekme odigral z igralcem manj na ledu, večino izključitev pa so dobili že v prvih dveh tretjinah, ko si je KAC s tremi zadetki ob številčni prednosti na ledu tudi uspel priigrati prednost s 3:0, ki je v zadnjih 20 minutah ni zapravil.

Naklonjenost lige Celovčanom se je pokazala tudi po koncu tekme, ko je predsednik lige Karl Sofron v vidno alkoholiziranem stanju odšel v domačo slačilnico in s hokejisti slavil zmago. Ko so hrvaški novinarji to omenili trenerju Medveščaka Martyju Raymondu, je ta le zmajeval z glavo in poskušal ostati miren, kar pa mu ni dolgo uspevalo.

“Danes smo naredili tudi nekaj napak, ne bežim od tega. Toda 11 izključitev v prvih dveh tretjinah?! Lepo vas prosim! Kar nekajkrat bi morala biti izključena oba igralca, a smo kazen dobili samo mi. Zakaj? Pojma nimam in žal mi je, da je tako. Sedaj nikakor ne smem dopustiti, da bi ta dva poraza moštvo omrtvila in pahnila v otopelost. Temu se moramo na vsak način izogniti, saj ni še konec. Nič še ni odločenega in še vedno dihamo, pa čeprav smo v nezavidljivem položaju, ker zaostajamo z 0:2,“ je po tekmi za hrvaški Index povedal Raymond.

"To je frustrirajoče, kdo si želi takšne lige?"

Precej manj diplomatski pa je bil po tekmi v Celovci temperamentni igralec Medveščaka Dario Kostović, ki sprva sicer ni želel govoriti o sodnikih: “Ko igramo s petimi igralci proti petim, smo precej boljši od KAC-a. Sojenja pa raje ne bi komentiral, da ne bom še jaz dobil kazni.“

Nekaj sekund kasneje pa je nadaljeval: “Žalostno je, da se to dogaja! Zaradi takšnega sojenja moramo biti dvakrat boljši od KAC-a, če ga želimo premagati. Morda sodiniki mislijo, da igramo hokej na travi? Morali bomo spremeniti stil igre. To je frustrirajoče in res ne vem, kdo si želi tekmovati v takšni ligi?“ je hrvaškim novinarjen po tekmi razlagal Kostović, ki je v tretji tretjini dobil tudi disciplinsko kazen desetih minut, ko je upravičeno zahteval prekršek nad njim, ker ga sodnik ni dosodil, pa mu je hrvaški hokejist namenil nekaj krepkih in zato moral na kazensko klop. Jeza nad omenjenim sodnikom pa ga očitno ni minila niti po tekmi: “Ni mi jasno, kaj ta sodnik sploh počne tukaj, saj je tako debel, da ne bi smel soditi v takšni ligi!“