S tekmo med Medveščakom in Acroni Jesenicami se je v Zagrebu začela letošnja serija tekem Ice Fever, na katerih bo začasni dom hrvaške ekipe postala dvorana Arena, na tekmah pa pričakujejo po 15.000 navijačev. Vseeno pa ob uvodu v zagrebški hokejski spektakel v polni dvorani niti Jeseničani niso bili brez pomoči s tribun, saj se je zbralo veliko privržencev slovenskih prvakov.

Na ledu so favorizirani domači hokejisti takoj silovito pritisnili, toda vratar gostov Gašper Krošelj je nekaj poskusov ubranil in igra se je preselila tudi pred vrata domačih. Ta je branil Robert Kristan, ljubljenec domačih navijačev pa je bil vselej zanesljiv. Dobro pa so v obrambi delovali tudi Jeseničani, niso delali napak in so vzdržali tudi ob številčni prednosti gostiteljev.

Podobno je bilo v drugi tretjini. Gostje so morali vložiti precej več energije, da so bili enakovredni gostiteljem. Ti so bili tako kot v prvem delu tisti, ki so narekovali ritem, toda niso našli pravih rešitev za čvrsto jeseniško obrambo. Tudi Krošelj je za nekdanje soigralce postajal nočna mora. Jeseničani pa so svoje priložnosti iskali v protinapadih, ki pa niso prinesli želenega rezultata.

Po podobnem razpletu so železarji oktobra obračun v Domu športov dobili z edinimi zadetkom Anttija Puse. Tokrat pa zadetka v slogu Finca ni bilo, Kristan, ki je imel v zadnjem delu polne roke dela, pa je spet branil v velikem slogu in veliko pripomogel k uspehu Medveščaka. Odločitev je sicer padla šele ob koncu, najprej je v 51. minuti zadel Greg Day, dve minuti pred koncem pa je uspeh medvedov potrdil še Tomislav Zanoški, oba sta zadela po napakah gostov in samostojnih prodorih.

Jeseničani se bodo v naslednjem krogu lige Ebel v torek doma pomerili s češko ekipo Orli Znojmo.

Končnice vredna zmaga Olimpije na Češkem

Ljubljančani so v prejšnjem krogu dosegli pomembno zmago z Beljakom v boju za šesto mesto in neposredno uvrstitev v končnico, tokrat pa jih je čakalo zahtevno gostovanje na Češkem, kjer je novinec v ligi Znojmo nevaren vsaki ekipi; Čehi so to dokazali prav v petek z zmago proti prvakom iz Salzburga.

Ljubljančani so že od prve minute zaigrali zelo zavzeto. Že takoj na začetku je imel veliko priložnost John Hughes, vratar Znojma Ondrej Kacetl pa je strel ubranil. Domači so že v drugi minuti napravili prekršek za izključitev, gostje pa so minuto pozneje prek Fraserja povedli z 1:0. Toda kmalu so se domači vrnili v igro in prevzeli pobudo. V osmi minuti so z igralcem več hokejisti Znojma izenačili, potem pa se je razplamtela izenačena igra, domači pa so napako v obrambi gostov ob koncu prvega dela izkoristili in prišli v vodstvo.

Tudi v drugi del so Ljubljančani vstopili podjetno in kmalu prišli do izenačenja, lepo samostojno akcijo je z golom kronal Žiga Pance. V 35. minuti pa je Justin Taylor ob prednosti igralca več zadel le prečko.

Zadnji del je znova prinesel izenačeno igro, priložnosti pa so se vrstile predvsem ob igri 5-4. Ljubljančani so se tresli v zadnjih dveh minutah rednega dela, ko so imeli sami na ledu igralca manj, a je obramba na čelu z vratarjem Jeanom Phillipom Lamoureuxom zdržala. Takrat so Ljubljančani že imeli točko in vedeli, da so najbližji zasledovalci Dunajčani izgubili z Gradcem.

V podaljšku je bilo strelov veliko, ljubljanskim navijačem, ki so se v lepem številu zbrali na Češkem, pa je zledenela kri sredi tega dela igre, ko je Hughes izgubil plošček pred vrati, toda Richard Jarušek je zadel le okvir gola. Pri kazenskih strelih pa se je Hughes odkupil, saj je edini dosegel gol in ob zanesljivem Lamoureuxu Olimpiji zagotovil še dragoceno drugo točko. Ob porazu Sape v Linzu je Olimpija zdaj napredovala celo na peto mesto, pred sedmim Dunajem pa ima pet točk prednosti.

V naslednjem krogu v torek bodo Ljubljančani prosti, v petek pa jih v domačem Tivoliju čaka obračun prav s Sapo Fehervar.