V dosedanjem delu sezone je vsaka od ekip dobila prvi domači obračun: Ljubljančani so bili septembra boljši s 4:3, Jeseničani pa oktobra s 5:4 po kazenskih strelih.

A samo gola statistika zmag in porazov ne pove vsega o derbijih. Ti so vedno nepredvidljivi, ne glede na to, katero mesto zasedata ekipi in v kakšni formi sta. Tokrat pa bo dvoboj Ljubljančanov in Gorenjcev še posebej pod drobnogledom zaradi številnih težav obeh zasedb.

Večje imajo Jeseničani, ki so jih sredi tedna zaradi kroničnih denarnih težav in neizpolnjenih obljub zapustili skoraj vsi tujci. S pomlajeno ekipo pa državni prvaki niso več konkurenčni in plod takšne prisilne pomladitve sta dva poraza pred tekmo z Olimpijo in zdrs na zadnje prvenstveno mesto.

V Ljubljani pa po zelo dobrem začetku sezone občutijo prvo rezultatsko krizo in tudi krizo v igri. Proti Medveščaku so zeleno-beli naredili preveč napak in imeli preveč izključitev, predvsem pa šepa igra z igralcem več. Tudi zmaji so pred derbijem zdrsnili na lestvici, s tretjega so padli na peto mesto.

Po današnjem tretjem derbiju sezone, drugem v Ljubljani, čaka slovenski ekipi le še en tradicionalni obračun v rednem delu lige Ebel, 26. decembra na Jesenicah.