Pred začetkom turnirja ni bilo veliko časa za priprave. Selektor Matjaž Kopitar je lahko opravil le štiri treninge, saj so v zgoščenem urniku ligaških tekmovanj nekateri igralci prišli na priprave neposredno s tekem. Igralci so pred odhodom na Dansko poudarjali, da se ne bodo obremenjevali s preteklostjo - prav današnji prvi tekmeci Belorusi so jim na zadnjem elitnem SP zadali visok poraz (1:7) -, temveč se bodo osredotočili na prihodnost.

Mojstrovina Urbasa za zasluženo vodstvo

Kopitar je boj z Belorusi, za Slovence vselej neugodnimi tekmeci, po pričakovanjih začel z vratarjem Robertom Kristanom. Začetek je bil za Slovence odličen; zaigrali so odločno in trdo, tekmece pa v začetnih minutah stisnili v njihovo tretjino. Vratar Vitalij Koval je imel tako na začetku nekaj več dela kot Kristan, Slovenci pa se ubranili tudi prve številčne prednosti. V 17. minuti pa so nato začetno premoč tudi kronali z zadetkom. Jan Urbas je silovito potegnil po levi strani in močno streljal, zadel pa tik pod stičišče prečke in vratnice. Ob koncu tretjine je imel nekaj sreče tudi Kristan, saj se je plošček po strelu tekmecev odbil od njegove čelade, na srečo pa ni padel v gol.

Belorusov zaostanek 0:2 ni zmedel

Tudi nadaljevanje je bilo povsem po slovenskih željah. Že na začetku drugega dela so si Belorusi spet prislužili izključitev, sledila pa je akcija tekme prvega slovenskega napada. Žiga Jeglič in Rok Tičar sta nase potegnila vse Beloruse, Tičar je odlično podal povsem samemu Robertu Saboliču, ta pa je z natančnim in močnim strelom povišal na 2:0. A nato se je krivulja igre počasi prevesila na belorusko stran. Sredi tekme so slovenski tekmeci v pičli minuti izničili zaostanek. Najprej je z igralcem več v gneči pred golom ploščku smer spremenil Aleksander Kulakov, le minuto zatem pa se je Andrej Stepanov otresel slovenskih branilcev in s strelom iz obrata izenačil. Slovenci so imeli v tem delu še dvakrat igralca več, toda niso sestavili tako nevarnih akcij kot ob prvih prednostih, na drugi strani pa bi lahko Belorusi tudi povedli, a je ob strelih Stepanova in Alekseja Kaljužnega plošček za las odletel mimo gola.

Razingar v slogu kapetana

Po 40 minutah je bilo tako še vse odprto, toda Slovenci se niso ustrašili vrnitve tekmecev. Spet so prevzeli vajeti v svoje roke, v 42. minuti pa se je izkazal kapetan Tomaž Razingar. Ko je imela Slovenija igralca manj, je pobegnil v protinapad, Belorusi so ga zrušili, sodnik pa je dosodil kazenski strel. Tega je Razingar tudi hladnokrvno izvedel in spet popeljal svojo ekipo v vodstvo. In čeprav so Belorusi še bolj pritisnili v želji, da bi čim prej izenačili, je tudi slovenska ekipa nadaljevala svojo igro. Sadove trdega dela so Kopitarjevi izbranci poželi v 51. minuti, po strelu Urbasa je plošček zadel palico Davida Rodmana pred golom in presenetil Kovalova za 4:2. Ob koncu tekme je bila igra Slovenije zrela, tekmecem niso dovolili, da bi pritisnili na njihov gol ter mirno pripeljali tekmo do konca do velikih treh točk.

Na turnirju na Danskem se bo le zmagovalec uvrstil na olimpijske igre v Sočiju 2014. Slovenija bo v petek ob 21. uri igrala tekmo z domačini, po dnevu premora pa v nedeljo ob 14. uri še z Ukrajino.


Slovenija – Belorusija 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)


Strelci: Urbas 17. PP1 (D. Rodman), Sabolič 22. PP1 (Tičar, Jeglič), Razingar (SH - kazenski strel) 43., D. Rodman 51.; Kulakov 28. PP1, Stepanov 30.


Prva tretjina:


V prvih 20 minutah sta bili moštvi dokaj enakovredni, oba vratarja pa nista imela veliko dela. Ob redkih strelih na gol je Slovencem vseeno uspelo prvo tretjino končati z zadetkom prednosti. V 17. minuti je ob igri z igralcem več z leve strani pod prečko lepo zadel Jan Urbas.


Druga tretjina:


Že v 24. sekundi drugega dela igre je bil izključen Kitarov, Slovenci pa so to takoj kaznovali. Po lepi kombinaciji s Tičarjem je plošček v prazna vrata poslal Sabolić. Po nepredvidenem visokem zaostanku so Belorusi prestavili v višjo prestavo in prevzeli pobudo. Za napadalno igro so bili nagrajeni v 29. minuti, ko so izkoristili številčno prednost po izključitvi Kranjca. Gol jim je dal še dodatno vzpodbudo in le minuto kasneje je z lepo individualno akcijo za izenačenje poskrbel Stepanov. V drugem delu druge tretjine so bili Slovenci znova bolj enakovredni in imeli ob dveh beloruskih izključitvah tudi nekaj priložnosti, a izid se do izteka 40. minute ni več spremenil.


Tretja tretjina:


Zadnja tretjina se je začela z izključitvijo Davida Rodmana, kar je Belorusom ponudilo priložnost, da prvič na tekmi povedejo. A zgodilo se je ravno obratno. Ob proti napadu slovenskega kapetana so beloruski branilci nepravilno ovirali Razingarja, sodnik pa je pravilno dosodil kazenski strel za Slovenijo. Razingar je v kapetanskem slogu opravil nalogo in z golom nakazal, da so risi tokrat sposobni vzeti skalp favoriziranim Belorusom. Še močneje je zadišalo po slovenski zmagi, ko je v 51. minuti David Rodman v gneči pred vrati plošček preusmeril v gol. Belorusi so do konca le nemočno napadali slovenska vrata, a odličnega Roberta Kristana več niso uspeli premagati.