Poleg Hamiltona sta se na zmagovalni oder uvrstila še Finec Valtteri Bottas (Williams), ki je na drugo mesto prebil s 14. startnega mesta, in Avstralec Daniel Ricciardo (Red Bull), ki je v zadnjih krogih uspel odbiti napad Jensona Buttna (McLaren). Peto mesto si je po hudem boju s Fernandom Alonsom (Ferrari) pridirkal Sebastian Vettel (Red Bull).

Super športni konec tedna v veliki Britaniji, kar trije vrhunski športni dogodki se dogajajo skorajda sočasno (tenis v Wimbledonu, kolesarstvo z uvodnimi etapami francoskega Toura ter seveda formula 1), je največ zadoščenja domačim ljubiteljem športa prinesel prav v Meki britanskega motošporta. Silverstone je danes postal prizorišče velikega britanskega slavja, ki je otoškim ljubiteljem športa prišlo kot naročeno po polomu na nogometnem svetovnem prvenstvu, predčasnem slovesu škotskega junaka Andyja Murrayja v Wimbledonu in bolečem padcu kolesarskega aduta Marka Cavendisha pred ciljem prve etape na Touru.

Današnja dirka je imela dva prelomna trenutka: prvega po prvem krogu prvega starta, ko je Finec Kimi Räikönen silovito treščil v zaščitno ogrado, se zavrtel in obstal na stezi, vanj pa je trčil še Felipe Massa, ter drugega v nadaljevanju dirke po enourni prekinitvi, ko je takrat vodilnega Rosberga na cedilu pustila tehnika, v 30. krogu mu je odpovedal menjalnik v Mercedesovem dirkalniku in na veliko navdušenje domačih ljubiteljev formule 1 je v vodstvo zapeljal Hamilton in se odpeljal k zanesljivi peti letošnji zmagi.

Nesreča Ferrarijevega voznika je povzročila dolgo prekinitev, saj so morali zamenjati in popraviti poškodovano zaščitno ograjo. Dirkač sam v precej spektakularnem trčenju, v katerem je pri veliki hitrosti razbil svojega ferrarija, ni bil resneje poškodovan, po pregledu v bolnišnici so iz njegove ekipe sporočili, da bo imel nekaj modric, sicer pa je odnesel celo kožo. Massa je tudi zadel njegov dirkalnik, a je odlično reagiral in z močnim zaviranjem preprečil čelno trčenje.

Po novem startu je Hamilton, ki je bil v kvalifikacijah šele šesti, takoj napadel in se kmalu znašel v vlogi prvega zasledovalca Rosberga. Ko se je že zdelo, da se bo dirka končala s še eno dvojno zmago nemške ekipe, pa so se začele Rosbergove težave, ob vse počasnejši vožnji je bilo jasno, da njegov bolid ne bo zdržal do konca in po 30 krogih je Nemec moral odnehati. Zanj je bil to prvi dostop zaradi tehnične okvare po 17 dirkah.

"Ta dirka je pokazala, da ne smeš nikoli odnehati. Hvala vsem, domača zmaga mi ogromno pomeni. Je pa seveda nekaj mešanih občutkov, saj si ne želiš, da moštveni sotekmovalec odstopi," je po dirki razmišljal domači zvezdnik.

Brez napak pa je dirko odpeljal Williamsov dirkač Valtteri Bottas; čeprav je začel šele s 14. mesta, je na koncu Finec s spretno taktiko in dobro vožnjo prišel celo do druge stopničke, tretji pa je bil na koncu Avstralec Daniel Ricciardo, ki je tako še enkrat ugnal prvega voznika Red Bulla Sebastiana Vettla. V zadnjih krogih je slednji poskrbel za največ razburjenja, saj je dolgo časa neuspešno lovil in napadal Fernanda Alonsa, na koncu pa je Španca v Ferrariju, ki je imel slabo startno izhodišče, le prehitel in se prebil na peto mesto.

Skupno je po devetih dirkah zdaj še v vodstvu Rosberg, ki ima 165 točk in tako le še štiri več kot Hamilton. Že precej daleč je Ricciardo z 98 točkami, Alonso jih ima 87, danes drugi Bottas pa se je s 73 prebil pred Vettla (70).

Sezona se bo nadaljevala čez 14 dni z domačo dirko Rosberga in Vettla v Hockenheimu.