V občini Kamnik so prvi v državi vzpostavili sistem kulinarične razpoznavnosti, ki so ga tik pred iztekom leta oplemenitili še s tiskano knjižico z recepti z območja občine. Knjižico Okusi Kamnika na vsako mizo z nekaj več kot 20 recepti, bogatim slikovnim materialom in prepričljivimi zgodbami najbolj značilnih kamniških jedi, ki so jih prispevali znani kamniški gostinci in člani združenj, je mogoče kupiti za simbolična dva evra v TIC Kamnik, spletna oblika knjižice pa je brezplačna.

Kulinaričnega projekta so se v Kamniku lotili pod okriljem strategije in kulinarične piramide za vso Slovenijo. Svoje tipične jedi so prvič predstavili spomladi v kulinarični publikaciji. Knjižica z recepti in fotografijami zdaj ponuja gurmanom vodilo, s katerim si lahko tudi v domači kuhinji pričarajo okus kamniških specialitet, so prepričani na Zavodu za turizem in šport, kjer so jo izdali. Etnolog dr. Janez Bogataj pa je v uvodu zapisal: »Jemo zato, da živimo, vendar ne živimo zato, da bi le jedli. Prav to sporočilo se odlično povezuje s tem, kar je Kamnik naredil na kulinaričnem področju in je tudi predmet pričujoče publikacije. Vse značilne jedi kamniške občine imajo namreč tudi svoje zgodbe.«

Knjižica receptov ponuja tudi namig za kulinarični dan v Kamniku, ki se prepleta s turistično ponudbo krajev, iz katerih jedi izvirajo, in zgodbami, ki še dodatno popestrijo dan. Predlagani sta dve smeri, seveda pa si lahko s pomočjo zemljevida, ki je na hrbtni strani, obiskovalci začrtajo svojo pot doživetja Kamnika skozi želodec.

Projekt so od vsega začetka podpirali tudi kamniški gostinci, ki so jedi hitro prenesli na jedilnike restavracij, in občani, ki po njih radi povprašujejo. Gostinci so z domačimi jedmi že popestrili tudi nekaj prireditev; tako so v gostilni Pri planinskem orlu tuhinjsko filo v času krompirjevih počitnic brezplačno ponujali potnikom Kamnik Busa, hotel Malograjski dvor pa je na pikniku v Arboretumu v živo pripravljal slastne kloštrske kremne rezine. Obiskovalci radi pohvalijo tudi ponudbo Okusov Kamnika v gostilni Repnik, gostilni Majolka ter gostišču Mili vrh, povedo v TIC. Priljubljene so tudi degustacije na Glavnem trgu v Kamniku, kjer od septembra vsako zadnjo soboto v mesecu zaživi živilska tržnica Okusi Kamnika – Podeželje in Eko. av