Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Čerin ljubljansko občino trenutno vodi v neskladju s statutom

Ljubljana -  Ljubljanski podžupan Aleš Čerin po izvolitvi Zorana Jankovića v DZ občino trenutno vodi v skladu z zakonom, a hkrati v neskladju s statutom občine. Ta namreč določa, da podžupan v takem primeru funkcijo župana opravlja le do razpisa nadomestnih volitev in ne do imenovanja novega župana. Zato bodo na naslednji seji mestnega sveta statut spremenili.

Aleš Čerin (Foto: Jaka Adamič)

Kot določa statut Mestne občine Ljubljana, v primeru predčasnega prenehanja mandata župana podžupan, ki ga določi župan, opravlja funkcijo župana do razpisa nadomestnih volitev. Po tem, ko je nekdanji ljubljanski župan Janković decembra zaradi nezdružljivosti županske in poslanske funkcije zapustil županski stolček, je za vodenje občine pooblastil podžupana Čerina. Nadomestne volitve, ki bodo v Ljubljani 25. marca, pa so bile razpisane v začetku januarja. V skladu s statutom bi torej občina trenutno morala biti brez vodstva.

Da bi odpravili to luknjo v statutu, na Mestni občini Ljubljana predlagajo spremembo, po kateri bi podžupan v omenjenem primeru funkcijo župana opravljal do nastopa mandata novo izvoljenega župana. S tem bi statut uskladili z zakonom o lokalni samoupravi, ki je že pred nekaj leti besedilo "do razpisa nadomestnih volitev" nadomestil z besedilom "do nastopa mandata novo izvoljenega župana". Na svetniških mizah bo tako 13. februarja predlog sprememb statuta, o katerih so svetniki razpravljali že marca lani, a so odločanje o njem preložili.

Poleg omenjene spremembe predlagajo še, da bi se iz statuta kot občinski praznik izbrisal dan prve omembe Ljubljane kot mesta - 14. april. Tako naj bi bil občinski praznik samo eden, in sicer 9. maj, ki pa bi se iz dneva miru preimenoval v dan svobode in miru. Prav tako so v predlogu predvidene tudi nekatere spremembe pristojnosti mestnega sveta in župana. Pred skoraj letom dni, ko so svetniki tovrsten predlog že obravnavali, je med njimi in v javnosti najbolj odmeval predlog, da bi lahko župan sam in ne več prek potrditve v mestnem svetu odločal o prodaji in nakupu nepremičnin nad vrednostjo dveh milijonov evrov.

Kot so takrat pojasnjevali na občini, so te spremembe predlagali zaradi uskladitve statuta z zakonom o stvarnem premoženju države in samoupravnih lokalnih skupnosti, ki določa, da o pravnem poslu ravnanja s stvarnim premoženjem samoupravnih lokalnih skupnosti odloči in sklene pravni posel župan. Ne glede na to pa je tedanji župan že pred lansko marčevsko sejo "zaradi prenosa težišča razprave iz strokovnega zgolj na politično področje" vložil amandma, s katerim bi sporno določbo izvzeli. A svetniki o njem še niso odločali. Na seji 21. marca lani so namreč po zapletih pri glasovanju o hitrem postopku sprejemanja sprememb predlog sprememb statuta preložili na eno od prihodnjih sej.

Iz MOL so sporočili, da je Janković podpisal sklep o pooblastilu, v katerem je bilo zapisano, da podžupan Aleš Čerin začasno opravlja funkcijo župana MOL od 22. decembra 2011 "do dokončne odločitve o izvolitvi župana".

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Tihi pakt: So v eni od ljubljanskih sosesk vozniki varni pred redarji? Ljubljana

Tihi pakt: So v eni od ljubljanskih sosesk vozniki varni pred redarji?

Ljubljansko mestno redarstvo je eden redkih delodajalcev, ki mu tudi v času finančne in gospodarske krize primanjkuje delavcev. Ta trenutek imajo zaposlenih 40 redarjev, glede na število sistematiziranih delovnih mest pa jim manjka še 12 redarjev. Več »

Kartice zvestobe, ne pa plagiatorstvo, pričajo o ugledu Lekarne Ljubljana Ljubljana

Kartice zvestobe, ne pa plagiatorstvo, pričajo o ugledu Lekarne Ljubljana

Na Mestni občini Ljubljana zavračajo očitke, da mestnim svetnikom pred glasovanjem o ponovnem imenovanju Marka Jakliča za direktorja Lekarne Ljubljana niso posredovali dopisa komisije za preprečevanje korupcije, v katerem ta opozarja, da ugotovljeno plagiatorstvo v njegovi magistrski nalogi in... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor