Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Pahorjeva in Janševa stranka stopata vštric: volitve še zdaleč niso odločene

Med opredeljenimi volilci imata SD in SDS enak delež glasov - Premiki tudi pri ocenjevanju dela vlade, delež nezadovoljnih se je zmanjšal za osem odstotnih točk

Ljubljana -  Tri odstotne točke, kolikor so jih v primerjavi s prejšnjim mesecem na lestvici strankarske preference pridobili Janševi slovenski demokrati, in nespremenjen položaj Pahorjevih socialnih demokratov sta prispevala k temu, da v javnomnenjski anketi Vox populi ugotavljamo, da imata obe konkurenčni stranki tri mesece pred volitvami med opredeljenimi volilci enak delež volilcev. Na to, da se je popularnost SDS v zadnjem mesecu dni okrepila, pa kaže tudi podatek o uspešnosti dela vlade. Javnomnenjska večina sicer še zmeraj ocenjuje, da je vlada neuspešna, a se je delež nezadovoljnih z delom vlade zmanjšal za osem odstotnih točk, delež volilcev, ki delo vlade ocenjujejo kot uspešno, pa se je za prav toliko povečal.

(Foto: Bojan Velikonja)

Mesec maj zaznamujeta opazen napredek SDS in padec popularnosti SNS - Levica močnejša od desnice

Pomemben podatek, ki bi lahko deloma pojasnil spremembe na junijski lestvici strankarske preference, je, da se je delež neopredeljenih volilcev v primerjavi z minulim mesecem opazno zmanjšal. Primerjava junijskih podatkov z majskimi razkrije ne le to, da je Janševa SDS opazno napredovala, ampak tudi to, da je Jelinčičeva SNS precej glasov izgubila. SD je, če poleg že opredeljenih volilcev upoštevamo še tiste neopredeljene, ki ne vedo, katero stranko bi volili, vedo pa, katera stranka jim je najbližja, sicer še vedno v prednosti pred konkurenčno SDS, a dejstvo je, da se je tudi v tem seštevku razdalja med strankama zmanjšala. Sicer pa trend podpore SD med opredeljenimi od aprila lani blago upada, trend podpore SDS pa v istem obdobju blago narašča. Stranka Zares ostaja tretja najbolj priljubljena politična stranka, znižanje deleža glasov za SNS pa je povzročilo, da jih na četrtem mestu izpodrinila LDS.

A vrnimo se k razmerjem med že opredeljenimi volilci: stranke SD, Zares in LDS, ki napovedujejo, da bodo po volitvah poskušale oblikovati levosredinsko koalicijo, imajo v tej strukturi trenutno skupno 50 odstotkov glasov, desnosredinske stranke SDS, SLS in NSi pa 36 odstotkov.

Ne glede na to, da predstavljeni rezultati kažejo, da skorajšnje parlamentarne volitve še zdaleč niso odločene, pa je 39 odstotkov respondentov izrazilo pričakovanje, da bo na volitvah zmagala SD, 26,8 odstotka pa jih je napovedalo zmago SDS. O volilni zmagi LDS je bilo prepričanih 3 odstotke, o zmagi Zares pa le še 1,5 odstotka respondentov. Po povabilu, naj nam navedejo ime politika, ki bi bil po njihovem mnenju najprimernejši mandatar vlade, je 28,4 odstotka respondentov navedlo ime Boruta Pahorja, 24,9 odstotka ime Janeza Janše, 7,5 odstotka ime Gregorja Golobiča, 2,7 odstotka respondetov pa je navedlo ime Zmaga Jelinčiča. 24,8 odstotka respondentov nam na to vprašanje ni vedelo odgovoriti.

Še zmeraj pa velja, da je bil med dosedanjimi predsedniki slovenskih vlad najboljši premier Janez Drnovšek (54,4 odstotka), na drugem mestu pa je Janez Janša (23,7 odstotka).

Povprečna ocena dela državnega zbora znaša 2,86 in je višja, kot je bila maja. Višja kot pretekli mesec je tudi povprečna ocena uspešnosti predsedovanja Slovenije EU - v zadnjem mesecu predsedovanja znaša 3,79, kar je najvišja ocena v polletnem obdobju, ko smo zastavljali to vprašanje.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Pahor: SD ničesar ne dolgujejo gospodarskim, kapitalskim ali političnim lobijem Lokalno

Pahor: SD ničesar ne dolgujejo gospodarskim, kapitalskim ali političnim lobijem

"SD tega, kar smo dosegli, ne dolgujemo nobenim gospodarskim, kapitalskim ali političnim lobijem. Do tega, kar imamo, smo se dokopali sami," je na shodu v Novi Gorici izpostavil predsednik največje opozicijske stranke Borut Pahor. To je po njegovem mnenju ena glavnih prednosti SD pred ostalimi Več »

Predsednik Danilo Türk je odločil: Parlamentarne volitve bodo 21. septembra Lokalno

Predsednik Danilo Türk je odločil: Parlamentarne volitve bodo 21. septembra

Predsednik republike Danilo Türk je za datum letošnjih volitev v državni zbor določil nedeljo, 21. septembra. Volitve bodo razpisane 30.junija, ko bodo začeli teči tudi roki za volilna opravila, je po podpisu odloka o razpisu volitev napovedal Türk. Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor