O tem, ali bo postala uradna kandidatka, bo svet stranke odločal v četrtek, zadnjo besedo pa bo junija rekel kongres LDS. Če bo Katarina Kresal izvoljena, bo to prva predsednica katere od parlamentarnih strank pri nas.

»Kot da bi srečal NLP,« je vtis, ki ga je nanj naredila Kresalova, opisal Rudi Moge in dodal, da N pomeni nedolžna v politiki, L lepa in P pametna. »Želim ji dosti sreče. Mojo podporo ima,« je še dodal. »Najbolj me prevzame, da se je odločila za ta stol, ki je takšen, kot je,« je bil nad pogumom Kresalove navdušen Geza Džuban in dodal. »Imel sem kar nekaj vprašanj, pa mi je v svoji predstavitvi praktično odgovorila na vsa.« Čeprav se morda zdi slabost, da je širši javnosti neznana, je Milan Petek to dejstvo pozdravil: »Nova oseba je v slovenskem političnem prostoru bolj dobrodošla kot že znano ime.«

Za kandidaturo Kresalove naj bi stali predvsem vodja poslanske skupine Jožef Školč, predsednik sveta Aleš Gulič in dosedanji predsednik stranke Jelko Kacin. Školč in Gulič sta se z njo o kandidaturi pogovarjala kar mesec dni. »Resni ljudje se vedno odločajo sami in si vzamejo potreben čas,« je dolge pogovore pojasnil Školč. Sama potencialna kandidatka pa je dejala, da se je za ta korak odločila po tehtnem premisleku. Svojih pogledov na aktualna politična vprašanja in svojega videnja vodenja LDS pa včeraj ni želela predstaviti: »V tej fazi je to prezgodaj. Kasneje, ko bom uradna kandidatka, pa bom rada spregovorila.« Takšno njeno stališče je podprl tudi Školč, ki je dejal, da »ni realno pričakovati, da bo nekdo, ki se je prišel pogovarjat, imel stališča o vsem«.

V ozadju pa je ob kandidaturi Kresalove slišati tudi pomislek, ali bo preko nje prevzel stranko nekdo tretji, oziroma namige, da so nekateri v LDS stranko »prodali, zato da bi sanirali dolgove«. Pri tem se omenja predvsem, da v ozadju njene kandidature in interesov za prevzem LDS stoji njen partner Miro Senica. »Takšni strahovi so odveč,« zagotavlja Kresalova. »Vtis, ki ga je dala potencialna kandidatka, mi ne vzbuja strahu, da bi se to lahko zgodilo,« je prepričan tudi Geza Džuban.

Manj pa so o tem prepričani Sivi panterji in Mladi liberalni demokrati. Kot možno alternativo omenjajo predvsem ime nekdanjega ministra za zdravje Dušana Kebra. Jožef Školč o drugih morebitnih kandidatih včeraj ni hotel govoriti.