Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Srebrni jubilej Zlate harmonike

Dejan Raj je absolutni zmagovalec jubilejne 25. prireditve Zlata harmonika na Ljubečni

Zlata harmonika je letos praznovala pomemben jubilej. Minilo je namreč 25 let, odkar se na Ljubečni pri Celju srečujejo vsi, ki z igranjem na diatonično harmoniko in s tistimi, ki to tekmovanje vsa ta leta pripravljajo, ohranjajo izvirnost, ljudskost in dediščino naših prednikov. Slednje je dejal tudi Janez Lekše iz Škocjana, doslej najuspešnejši harmonikar na Ljubečni, ki je skupaj z letošnjo osvojil kar štiri zmage in se s tem z zlatimi črkami zapisal v zgodovino Zlate harmonike.

Najprej je leta 1998 osvojil majoliko, nagrado občinstva, leta 2001 in 2002 je postal absolutni prvak, letos pa je osvojil še plaketo Avgusta Stanka, kar je tako rekoč vse, kar lahko nekdo na tem prestižnem tekmovanju sploh doseže. Sicer pa je letošnji absolutni zmagovalec Zlate harmonike Ljubečna 2005 Dejan Raj iz Kranja, ki je ta naslov prvič osvojil že pred osmimi leti. Majoliko občinstva, ki jo podarja medijska hiša NT&RC, je prejel 12-letni Matija Veninšek iz Rečice ob Savinji, plaketo Avgusta Stanka, ki jo podeljuje Radio Slovenija, kot že rečeno, Janez Lekše, naj ljudski godec pa je prav tako drugič v 25-letni zgodovini Ljubečne postal Alojz Špringer iz Novega mesta, ki je bil le eden od 15 veteranov, ki so se na predtekmovanjih uvrstili v letošnji finale.

Na številnih predtekmovanjih po vsej Sloveniji je v 25 letih meh raztegovalo kar 1500 harmonikarjev, samo letos na dvanajstih predtekmovanjih kar 418, od tega največ, in sicer 123, v Besnici. To o priljubljenosti tega inštrumenta zagotovo pove dovolj. V letošnjem finalu je v treh kategorijah igralo 40 harmonikarjev, 27 od teh je osvojilo bronaste in srebrne plakete, 13 pa zlate. To so Ivan Srpčič iz Cerkelj ob Krki, Klemen Rošer iz Mislinje, Matjaž Kokalj iz Podnarta, Dejan Raj iz Kranja, Janez Lekše iz Škocjana, Teja Ljubič iz Obrov, Zvonko Krumpačnik iz Ljubnega ob Savinji, Tibor Derganc iz Novega mesta, Sandi Ravbar iz Novega mesta, Aleš Stropnik iz Mislinje, Matija Veninšek iz Rečice ob Savinji, Jure Vučič iz Radelj ob Dravi in Matjaž Poljanšek iz Kamnika. Zlate medalje so si priigrali tudi štirje veterani, poleg že omenjenega naj godca Antona Špringerja še Franc Škufca iz Grosupljega, Vinko Ušeničnik iz Žabnice in Stanko Vrčkovnik iz Šoštanja.

Harmonikarje je tudi letos ocenjevala strokovna komisija v sestavi Albert Završnik , Zoran Kolin in Tomaž Guček , finaliste pa je poslušala tudi Jasna Vidakovič , urednica za ljudsko glasbo na Radiu Slovenija, saj prav ta hiša podeljuje plaketo Avgusta Stanka. V obrazložitvi je Vidakovičeva zapisala, da se v finalu vsako leto predstavijo mojstri diatonične harmonike, interpretacija, izraznost, domiselnost in izvirnost pa so merila, ki odločajo o zmagovalcih. "Letošnjo, 20. plaketo Avgusta Stanka po vrsti, smo se tako odločili podeliti godcu Janezu Lekšetu, ki je pokazal domiselnost, odlično tehnično izvedbo in je racionalno izrabil možnosti meha. Do potankosti je izdelal glasbene fraze in se, tudi po zaslugi prireditelja Tonija Sotoška , z igranjem izrazito približal rezijanskim ljudskim plesom," je med drugim pisalo v obrazložitvi.
Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor