Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Kabinet ne bi objavil Janševega računa za letalo

Protikorupcijska komisija bo pojasnila o računu zahtevala le, če bo ocenila, da ga premier ne zmore

Ljubljana -  »Račun je bil izstavljen in plačan. Ne vidimo pa razloga, zakaj bi ga javno objavili.« Tako so nam včeraj v kabinetu predsednika vlade Janeza Janše odgovorili po tem, ko smo ponovno zahtevali vpogled v račun, s katerim naj bi Janša plačal 9500 evrov vreden najem zasebnega letala, s katerim se je v petek skupaj z družino predčasno vrnil z dopusta na grškem otoku Kos.

Janez Janša (Foto: Luka Cjuha)

Tako še vedno brez odgovora ostaja vprašanje, ali je račun, ki je sicer po vrednosti enak trem mesečnim neto plačam predsednika vlade, res plačal Janša sam ali ga je poravnal kdo drug, zato se bomo danes obrnili na urad informacijske pooblaščenke. Po zakonu o medijih je namreč državni organ dolžan novinarja obvestiti o razlogih za zavrnitev prošnje poizvedovanja, ki je v kabinetu v tem primeru niso vsebinsko pojasnili. Že v soboto smo poročali, da so iz kabineta javno predložili le ponudbo za let, ki jo je v petek, 4. maja, pri prevozniku, družbi RB Zračne črte, pridobil Janša, let pa bi moral plačati dan kasneje, v soboto, 5. maja.

Za zdaj pretirane vneme pri iskanju morebitnega »zunanjega« plačnika računa ni zaznati tudi pri komisiji za preprečevanje korupcije. Na več vprašanj v povezavi z računom – med drugim nas je zanimalo tudi, ali bodo začeli postopek – so nam na komisiji, ki jo vodi Goran Klemenčič, včeraj odgovorili le, da »so pred tedni začeli redni nadzor nad premoženjskim stanjem vseh funkcionarjev, ki so hkrati tudi predsedniki parlamentarnih strank«. »Med njimi je torej tudi predsednik vlade. Uradna oseba komisije, ki vodi nadzorni postopek, je s podatkom iz vašega vprašanja seznanjena in ga bo med postopkom ustrezno ovrednotila,« so nam pojasnili.

To posledično pomeni, da bo komisija pojasnila o računu zahtevala le, če bo ocenila, da ga predsednik vlade glede na redne prejemke ne more plačati sam. Če bodo torej Klemenčičevi med postopkom ocenili, da si Janša, ki ob neto plači v višini dobrih 3100 evrov na mesec odplačuje še približno 1100 evrov posojila, lahko privošči najem zasebnega letala, dejanskega plačnika računa očitno niti ne bodo iskali.

Ob tem velja spomniti, da se je povsem drugače protikorupcijska komisija odzvala leta 2007. Takrat je prav na pobudo poslancev SDS odprla postopek zaradi nakupa letalske vozovnice za zdravilca danes pokojnega predsednika države Janeza Drnovška. Po mnenju komisije, ki jo je takrat vodil Drago Kos, o zadevi pa je oktobra tistega leta sprejela načelno mnenje, je šlo v omenjenem primeru za korupcijo, saj »je letalsko vozovnico plačala Sova, pri čemer zdravilec v Slovenijo ni prišel zaradi potreb Sove«.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
SDS: Najem zasebnega letala iz Grčije je Janševe stal nekaj manj kot deset tisočakov Lokalno

SDS: Najem zasebnega letala iz Grčije je Janševe stal nekaj manj kot deset tisočakov

Na spletni strani vlade je bilo objavljeno pojasnilo, da je premier Janša z družino na počitnice v Grčijo potoval s čartersko linijo TUIfly iz Münchna v Kos. "Za povratek so morali res plačati poseben prevoz, in sicer manjše propelersko letalo, ki je stalo 9.500 evrov, vendar je šlo za nujen primer... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor