Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Janezu Janši ne bo treba pričati

Na dunajskem deželnem sodišču je včeraj tekla druga sodna obravnava v primeru Patria, zaslišan je bil glavni obtoženi, Hans Wolfgang Riedl

Dunaj -  Več kot pet ur je včeraj na dunajskem deželnem sodišču trajalo zaslišanje Hansa Wolfganga Riedla, glavnega obtoženega v zadevi Patria.

Nalagam galerijo
  • Hans Wolfgang Riedl, obtoženi v primeru Patria, včeraj na deželnem sodišču na Dunaju. (Foto: Herwig G. Höller)

Sodnica Marion Zöllner in državni tožilec Volkert Sackmann sta hotela izvedeti podrobnosti o Riedlovih dejavnostih za finski koncern Patria v Sloveniji ter o plačilih honorarjev, ki so jih izvedli preko Riedlovega podjetja na Dunaju.

Denar naj bi februarja 2007 tekel v roke Jožeta Zagožna

Dunajsko državno tožilstvo Riedlu očita korupcijo in domneva, da je februarja 2007 denar tekel tudi v roke Jožeta Zagožna, tesnega sodelavca tedanjega in sedanjega predsednika vlade Janeza Janše.

Zaslišanje sodnice se je včeraj osredotočilo na skrivnostnih 900.000 evrov, ki naj bi jih, kot navaja Riedl, na dunajskem letališču v gotovini predal svojemu tajskemu poslovnemu partnerju Apichatu Sirithapornu. Tožilstvo domneva, da se v tej vsoti skriva podkupnina, ki ni končala na Tajskem, temveč v Sloveniji.

Omenjeni tajski poslovni partner je ob zaslišanju finskih in slovenskih preiskovalcev zanikal, da bi omenjeno vsoto dejansko prejel. Riedl je pred sodiščem vztrajal pri svoji razlagi, a mu ni uspelo verodostojno pojasniti, zakaj naj bi Sirithaporn prejel denar.

Za Cekuto 1 odstotek, za Walterja Wolfa 5,5

Riedlova pojasnjevanja so včeraj dovolila tudi vpogled v svet velikih orožarskih poslov. Zatem ko se je Riedl poslovil od podjetja Steyr Spezialfahrzeuge GmbH (SSF), ki proizvaja oklepna vozila pandur, je svoje usluge ponudil finskemu orožarskemu koncernu Patria. Riedl, ki zanika, da bi bil lobist, je pojasnil, da je bil kot svetovalec finskega koncerna med drugim odgovoren tudi za Slovenijo.

Ob tem se je njegovo poznavanje slovenskih razmer omejilo na dva posla, ki ju je v letih 1993 in 1997 po nalogu SSF sklenil s Sistemsko tehniko na Ravnah, in na poznanstvo z umetnikom Juretom Cekuto ter poslovnežem Walterjem Wolfom.

Cekuta je Riedlu pomagal že pri poslu leta 1997, Wolfa pa pozna iz sredine osemdesetih let, je dejal Riedl, ki je tedaj delal za Glock, znanega avstrijskega proizvajalca pištol. Medtem ko naj bi Cekuta kot plačilo za uspešno posredovanje v poslu s patriami prejel en odstotek vsote, za katero so prodali oklepna vozila Sloveniji, je bilo za Wolfa sprva predvidenih 5,5 odstotka.

"Wolf je bil zaradi svojih znanstev in politične usmerjenosti tedaj bolj pomemben za posel kot Cekuta, ki je imel stike s starimi komunisti, ti so bili namreč tedaj v opoziciji," je včeraj dejal Riedl.

Riedl: Naredil sem to, kar je zahteval Wolf

O mnogih drugih očitkih, navedenih v obtožnici, včeraj Riedl "ni imel pojma". Elektronsko pismo, v katerem naj bi se svojim finskim delodajalcem hvalil, da imata Jože Zagožen in ministrski predsednik (Janez Janša, op. p.) celoten projekt pod nadzorom, je včeraj tožilec v angleščini prebral pred sodiščem. Riedl je sicer v nemščini pojasnil, kaj to pomeni, vendar se je nato vsebinsko od teh izjav distanciral. Hkrati je Riedl zagotavljal, da je pogosto, ne da bi zahteval pojasnilo, naredil to, kar je od njega zahteval Wolf.

Tako je na zahtevo Wolfa uničil pogodbo o svetovanju in izstavil sporen račun, ki naj bi opravičil nakazilo več kot 2 milijona evrov na zasebni račun Walterja Wolfa. To je storil zato, ker Wolf nima računalnika, je včeraj pred sodiščem izjavil Riedl.

Naslednjo sredo se bo nadaljevalo zaslišanje Hansa Wolfganga Riedla na dunajskem deželnem sodišču. Konec marca naj bi kot priče nastopili tudi finski in slovenski kriminalisti, ki so preiskovali primer.

Janezu Janši do nadaljnjega, kot kaže pojasnilo avstrijskega pravosodnega ministrstva, ne bo treba pričati. "Po mednarodnem pravu uživajo predsedniki vlad, držav in zunanji ministri popolno imuniteto, ki jih odvezuje tudi pričanja v sodnih procesih," je pojasnila Dagmar Albegger, tiskovna predstavnica avstrijskega ministrstva za pravosodje.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Hojs s predstavniki Rotisa o novih predlogih glede spremembe pogodbe o Patrii Lokalno

Hojs s predstavniki Rotisa o novih predlogih glede spremembe pogodbe o Patrii

Minister za obrambo Aleš Hojs in predstavniki podjetja Rotis so se na torkovem sestanku dogovorili, da bo Rotis pripravil nove predloge glede spremembe pogodbe o dobavi oklepnikov Patria, je za STA dejal lastnik Rotisa Ivan Črnkovič. Kot pravi, bodo nato nadaljevali s pogajanji o morebitni... Več »

Finska preiskava o Patrii: Podkupnine plačane prek cele vrste posrednikov Lokalno

Finska preiskava o Patrii: Podkupnine plačane prek cele vrste posrednikov

Finska preiskava o slovenski zadevi Patria je končana. Kot piše Delo, je finska nacionalna televizija YLE ta teden na spletu objavila končno poročilo finskih kriminalistov o nakupu 135 osemkolesnikov z zadostno ognjeno močjo za 278 milijonov erov. Ta dokument, ki je zaradi slovenskega nakupa... Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor