Spletna mesta družbe Dnevnik, d.d., uporabljajo piškotke

Nova evropska direktiva zahteva, da od vas pridobimo soglasje za namestitev piškotkov na računalnik in vam omogočimo upravljanje z njimi. Dnevnik, d.d., uporablja piškotke, ki so nujno potrebni za delovanje strani, analitične piškotke, ki nam olajšajo izboljševanje uporabniške izkušnje, ter piškotke zunanjih partnerjev, kot so oglasni piškotki, s katerimi vam ponujamo relevantne oglase.

S klikom na spodnji gumb soglašate z uporabo piškotkov.

 Strinjam se

  • Kaj so piškotki in kako delujejo »

    Piškotki so majhne tekstovne datoteke, ki jih vaš računalnik shrani ob prvem obisku spletne strani. Z njihovo pomočjo si spletna stran zapomni vašo napravo in nastavitve, ki ste si jih izbrali.

  • Spremeni nastavitve piškotkov »

    Nastavitve piškotkov lahko kadarkoli spremenite tudi na povezavi »O piškotkih« na dnu strani.

RSS

Preprodaja orožja v imenu države

Ljubljana -  "V Sloveniji v teh zgodbah pravosodje ni bilo na strani pravice, bilo je na strani politike," je ob predstavitvi knjige Preprodaja povedal eden od avtorjev Matej Šurc (na fotografiji levo), sicer radijski komentator in nekdanji dopisnik RTV Slovenija. S kolegom svobodnim novinarjem Blažem Zgago sta včeraj v Kinu Šiški predstavila drugo knjigo trilogije V imenu države, v kateri podrobno opisujeta slovensko trgovanje z orožjem po osamosvojitvi in v času balkanskih vojn.

Nalagam galerijo
  • (Foto: J Adamič)
  • (Foto: Jaka Adamič)

V prvem delu sta se lotila odprodaje orožja nekdanje jugoslovanske ljudske armade, ki je ostalo v Sloveniji po njunem odhodu, tokratno knjigo pa sta posvetila preprodaji orožja prek koprske luke na vojna žarišča na Balkanu. Avtorja sta poudarila, da ni njun namen obtoževati kogar koli, temveč sta na podlagi dejstev in dokumentov opisala, kako je bila Slovenija vpletena v prekupčevanje z orožjem. "Naloga novinarjev ni dokazovati. Za dokazovanje na sodišču ima država organe odkrivanja, pregona in sojenja. Novinarji pa predstavljamo resnico, kakršna je. Poskušamo prikazati resničnost, jo popisati in odpreti njene širše skrivnosti tudi javnosti," je povedal Zgaga in dodal, da "resnica", zbrana v treh knjigah, temelji na dokazih, zbranih s strani slovenske kriminalistične policije, na dokazih, zbranih s strani slovenske civilne obveščevalne službe (nekdanji VIS sedaj SOVA), na mnogih dokumentih in potnih nalogih podjetij, ki so opravljala prevoze orožja, na ladijskih listinah in na mnogih zapisnikih zaslišanj. Oba avtorja pa je pri tem presenetilo, da so se številni slovenski dokumenti ujemali z gradivom, ki sta ga dobila iz tujine od svojih novinarskih kolegov.

Nekateri recenzenti knjige, ki so bili prisotni na predstavitvi, so ob tem poudarili, da bo glede na dejstva trgovanja z orožjem zagotovo treba na novo napisati določena zgodovinska poglavja slovenskega osamosvajanja. Avtorja sta napovedala, da bosta v tretjem in zadnjem delu trilogije z naslovom Prikrivanje med drugim natančno opredelila, kakšni so bili dobički od orožarske trgovine in kolikšen delež dobička je bil od odprodaje orožja in kakšen delež je bil od kasnejše preprodaje orožja. Vendar je Šurc ob tem poudaril, da je razvidno, da so bili zaslužki pri preprodaji bistveno višji.

Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno ob pogojih in na način, ki so navedeni tukaj.
Povezani članki
Hrvaška vlada za arbitra imenovala Budislava Vukasa Svet

Hrvaška vlada za arbitra imenovala Budislava Vukasa

Hrvaška vlada je na današnji seji imenovala Budislava Vukasa za hrvaškega člana arbitražnega sodišča, ki bo določilo mejo med Slovenijo in Hrvaško, je za STA potrdil hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković. Hrvaški mediji so sicer Vukasa na tem položaju omenjali že vse od podpisa arbitražnega... Več »

Eta je rekla: Zbogom, orožje! Svet

Eta je rekla: Zbogom, orožje!

Pozivu mednarodne mirovne konference, ki je minuli ponedeljek potekala v baskovskem mestu San Sebastian, je sledilo sporočilo baskovske teroristične organizacije Euskadi Ta Askatasuna (ETA), da se "dokončno in brezpogojno poslavlja od Več »

Komentarji

Uredništvo Dnevnik.si spodbuja razpravo uporabnikov o novinarskih prispevkih. Uporabnike poziva, naj pri izražanju mnenj upoštevajo pravila komentiranja. V prizadevanju za preprečevanje sovražnega govora na spletu, ki je po zakonu kazniv, smo se pridružili nacionalnemu projektu Spletno Oko. S klikom na gumb Spletno Oko lahko prijavite komentar, za katerega domnevate, da je sovražen. Prijavo prejmeta upravitelj portala in prijavna točka Spletno Oko, ki jo obravnava le v primeru izpolnjenih kriterijev domnevno nezakonite vsebine.

Prijavi sovražni govor