Po Dnevniku dostopnih informacijah je Nova Ljubljanska banka (NLB) MIP namenila 1,45 milijona evrov, Abanka Vipa 1,76 milijona evrov, NKBM 1,8 milijona evrov, Slovenska razvojna in izvozna banka 789.470 evrov, Unicredit Banka Slovenija pa 330.000 evrov. Glavnice kreditov NLB, Abanke in NKBM morajo lastniki MIP povrniti do 17. januarja 2009, glavnico kredita razvojne in izvozne banke do 25. januarja, Unicredit banke pa do 30. januarja.

Da je MIP zašel v likvidnostne težave, smo v Dnevniku poročali že večkrat. Uprava želi dodatna sredstva pridobiti tudi z dokapitalizacijo v višini 4,13 milijona evrov, ki pa ji mali delničarji nasprotujejo. Prepričani so, da bi lahko družba potrebna sredstva pridobila z odprodajo lastnih delnic. MIP je namreč že več kot leto dni lastnik skoraj 19 odstotkov lastnih delnic, prav nakupovanje teh v zadnjih dveh letih pa je po mnenju malih delničarjev tudi razlog za slabo stanje družbe.

MIP je v letih 2006 in 2007 nakupil za 4,4 milijona evrov lastnih delnic, vse za pomoč družbam, povezanim z upravo, je prepričan zastopnik malih delničarjev Kristjan Kontarščak. "Mali delničarji imajo pravico, da jih skrbi, vendar to ni vplivalo na slabše poslovanje družbe," očitke zavrača Vojteh Volk. Pojasnjuje, da je slabše poslovanje posledica večjih stroškov.

Kljub temu ne gre prezreti, da je MIP lani odkupil za 2,8 milijona evrov lastnih delnic, in sicer po ceni 12,8 evra, medtem ko je vrednost delnice na borzi dosegala okoli 6 evrov. "Ko je uprava v imenu MIP kupovala delnice, bi morala odkup sorazmerno z njihovimi deleži ponuditi vsem delničarjem, pa tega ni storila," pravi Kontarščak. Prepričan je, da je nakup ničen, saj družba za ta namen v letni bilanci ni imela oblikovanih ustreznih rezerv, hkrati pa lastništvo lastnih delnic presega zakonsko dopustnih 10 odstotkov.

Že leto pred tem je MIP kupil za 1,6 milijona evrov delnic in za delnico, ki je na borzi stala 6,22 evra, odštel 10,57 evra. Po pojasnilih družbe naj bi jih kupovali za nagrajevanje zaposlenih. Če so bile delnice dejansko pridobljene za nagrajevanje uprave, bi jih morali v roku enega leta ponuditi v odkup, česar pa niso storili, pojasnjuje Kontarščak.

Hkrati male delničarje skrbi, da bo uprava MIP tudi tokrat pri dokapitalizaciji izključila prednostno pravico obstoječih delničarjev. "Enako so storili leta 2006, ko so družbo dokapitalizirali naslednji dan po skupščini in k dokapitalizaciji povabili le družbi Paolo Melingo in Vita Holding," pravi Kontarščak.