Na skorajšnje spremembe v upravi Skimarja pa kaže imenovanje svetovalca uprave Jožeta Kralja (v letu 2005 je bil zaposlen kot tiskovni predstavnik na ministrstvu za finance) na položaj prokurista družbe.

Kako je posloval Skimar v minulem letu, do revizije poslovnih izkazov ostaja skrivnost. Izguba, ki je bila po prvih ocenah 2,7 milijona evrov, naj bi bila precej višja. Iz neuradnih virov je slišati, da lastniki nimajo na voljo več veliko časa. Najkasneje v pol leta naj bi namreč Skimar postal insolventen. Da se lastniki Skimarja ne nameravajo več ukvarjati s kriznim menedžmentom in maksimiranjem dolgoročne vrednosti podjetja, pa dokazuje namera o ustanovitvi podjetja Elan Yachts, v katerem bosta imela hčerinsko podjetje Skimarja Elan Plovila in Seaway vsak po polovični lastniški delež. Nadzorniki so v petek dali upravi zeleno luč za ustanovitev mešanega podjetja kljub vprašljivim ali pa celo negativnim sinergijam, ki smo jih v Dnevniku že razkrili.

Kdaj bo prišlo do vprašljivega povezovanja Elana z Alpino, še ni znano. Razen tega, da so zaradi hipotek ohromljena nepremičninska vlaganja na lokaciji v Begunjah, podobno kot pri povezovanju Elan Plovil s Seawayem tudi pri povezovanju med Elanom in Alpino ni mogoče pričakovati večjih sinergij. Iz internega dokumenta, ki smo ga pridobili, je razvidno, da vodstvo Elana vidi smisel združevanja z Alpino v lažjem nastopu na globalnem trgu, učinkovitejšem nastopu do velikih trgovskih sistemov, večji ekonomiji obsega na nabavnem področju. Poleg tega naj bi se odpirale tudi možnosti sodelovanja pri tržnih poteh, racionalizaciji distribucije ter izmenjavi tržnega in podobnega znanja.

sebastjan.morozov@dnevnik.si