Posebnega sistema ni, uprava bo odpuščala tam, kjer meni, da bo lahko največ prihranila. Za zdaj se obeta za okoli 30 delovnih mest manj, drugi val odpuščanja pa se predvideva za junij, če bodo razmere bolj ugodne, morda drugega vala ne bo," je pojasnil Dušan Ferjan.

Sindikat zaposlene sproti obvešča o namerah uprave in njihovih pravicah. "Odpuščanja potekajo povsem po zakonu, predvidene so odpravnine. Pri nekaterih zaposlenih, ki so blizu upokojitve, je lažje doseči dogovor, so pa primeri delavcev v srednjih letih, kjer so socialne stiske najhujše. Posebno smo pozorni na to, če bi bil razlog za odpuščanje bolniška," je še dodal Dušan Ferjan.

Na uredništvo smo prejeli tudi anonimno pismo zaposlenega, ki opozarja, da odpuščajo le slovenske delavce, "najeto" delovno silo iz Bolgarije in Albanije, ki je seveda cenejša, pa ne. "V Elanu dela okoli 30 ljudi iz Albanije in Bolgarije prek dveh agencij, uprava pa z njimi ne želi prekiniti pogodb, saj potrebuje delavce v bolj 'umazani' proizvodnji, drži pa tudi to, da so cenejši," je informacije potrdil Dušan Ferjan, a hkrati dodal, da odpuščajo tudi te delavce. V petek so tako štirje Bolgari dobili obvestilo o prekinitvi pogodbe.

V Elanu je zaposlenih 955 ljudi, da se bo ta številka zaradi prilagoditve poslovnega načrta razmeram ob zeleni zimi zmanjšala za 30, je potrdil tudi direktor Matjaž Šarabon: "Ne morem natančno reči, koliko delavcev bo ostalo brez službe, saj gre za proces, ki še traja. Ocenjujem, da bomo prekinili delovno razmerje 16 do 17 zaposlenim za nedoločen čas, število vseh zaposlenih pa se bo zmanjšalo za okoli 30. Nekaj bo upokojitev, nekaj prerazporeditev. Prodajna sezona se začenja aprila, tako da ne morem reči, ali bo odpuščanj še več, zagotovo pa jih je pri nas precej manj kot pri konkurentih v tujini," je prepričan Matjaž Šarabon.