Kako sta poslovali Skupini KD Group in KD Holding, za zdaj še ni znano, saj konsolidiranih rezultatov še niso objavili. Bo pa na višino lanskoletnega dobička pri obeh skupinah opazneje vplivalo predvsem izboljšanje poslovanja večine izmed njunih pridruženih družb, pojasnjujejo borzni analitiki.

Medtem ko so na 99-odstotno rast čistega dobička KD Group lani vplivali višji finančni prihodki, so k 84-odstotni rasti čistega dobička KD Holdinga prispevali predvsem za 40 odstotkov nižji finančni odhodki ob praktično nespremenjenih finančnih prihodkih. Pomemben vpliv na višino čistega dobička pri obeh družbah je imel tudi davek na dobiček. Leta 2006 sta bili namreč obe družbi zavezani k plačilu davka na dobiček, medtem ko lani obveznosti iz tega naslova nista imeli.

Zaradi le 3,6-odstotne rasti kapitala in kar 41,2-odstotne rasti obveznosti se je delež kapitala v financiranju pri KD Holdingu lani znižal na 64,4 odstotka, medtem ko se je to razmerje pri KD Group zvišalo na 75,5 odstotka. Visoko rast obveznosti v KD Holdingu pripisujejo rasti finančnih naložb, ki so zahtevale dodatno financiranje.

KD Holding je lani nakupu dolgoročnih finančnih naložb namenil slabih 51 milijonov evrov, nakupu kratkoročnih finančnih naložb pa 69 milijonov evrov. V primerjavi z letom 2006 je KD Holding nakupom finančnih naložb namenil za skoraj 51 milijonov evrov manj sredstev. Padec teh izdatkov je bilo lani opaziti tudi pri KD Group, saj je leta 2006 nakupu finančnih naložb namenil 44,7 milijona evrov, lani pa le še 12,6 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si