V igri tako ostajajo - britansko-nemški konzorcij Bain Capital & Axos Capital, ki se mu je pridružilo še podjetje BT Globalne storitve, luksemburško-ameriški sklad CEP III/(Carlyle), hrvaški Hrvatski Telekom, avstralska Macquarie Bank, madžarski Magyar Telekom, Oger Telecom iz Združenih arabskih emiratov in islandski Skipti.

V drugi krog tako ne bodo šli britanski Apax, slovenski Engrotuš in ameriški SAC PCG LLP, ker niso izpolnili razpisnih pogojev. Ostaneta še britanska Providence Equity in Babcock & Brown, ki nista zbrala dovolj točk.

Engrotuš ni predstavil virov financiranja

Slovenski Engrotuš po besedah generalnega direktorja za elektronske komunikacije na gospodarskem ministrstvu in obenem član komisije za prodajo deleža Matjaž Janše, ni predstavil virov financiranja tako, kot so zahtevali razpisni pogoji.

Z 2. novembrom se bo sicer odprla t.i. navidezna podatkovna soba (virtual data room), v kateri lahko za drugi krog izbrani ponudniki že začnejo opravljati skrbni pregled podjetja. Zavezujoče ponudbe pa bodo morali oddati do 18. decembra.

Hrvaški in madžarski telekom predstavljata istega ponudnika

"Pri tem pa bo pogoj, da podjetja, ki so večinsko kontrolirana s strani enega lastnika, lahko oddajo samo eno zavezujočo ponudbo," je izpostavil Janša. S tem je imel v mislih družbi Hrvatski Telekom in Magyar Telekom, ki sta obe v večinski lasti nemškega Deutsche Telekoma.

"Če upoštevamo, da hrvaški in madžarski telekom v resnici predstavljata samo enega ponudnika, imamo šest ponudnikov, trije skladi, trije operaterji, kar je nekje tudi optimalno glede na medsebojno konkuriranje za optimalno ponudbo," je še pojasnil Janša.