Ta od pravnih naslednic pidov, med katere po pripojitvi Triglav finančne družbe sodi tudi Zavarovalnica Triglav, zahteva, da morajo do 31. avgusta v Agencijo za trg vrednostnih papirjev vložiti vlogo za odobritev prospekta za kotacijo na borzi. V roku pol leta od uveljavitve zakona, torej do konca januarja, pa bi morala biti delnica Zavarovalnice Triglav že uvrščena na borzo.

V Triglavu nam še prejšnji teden niso želeli pojasniti, ali bodo pravočasno sprožili postopke, ki jih od njih zahteva tako imenovani popidovski zakon, češ da čakajo na pojasnila ATVP. Toda vlada je na včerajšnji dopisni seji sprejela nedvoumno stališče, da zakon o pravnih naslednicah pidov za Zavarovalnico Triglav velja. Ob tem je odločila, da bo zaradi pomena Zavarovalnice Triglav za zavarovalniški sektor, ves slovenski finančni sistem in zaradi narodnogospodarskega interesa država dolgoročno obdržala vsaj 25 odstotkov plus eno delnico Zavarovalnice Triglav. S tem bo država obdržala vpliv na ključne upravljalske odločitve, povezane s poslovanjem družbe, odgovornost za aktivno upravljanje pa bo prenesla na zasebni sektor.

Za zdaj ostaja odprto vprašanje, kako namerava vlada rešiti drugo ključno zahtevo popidovskega zakona, namreč tisto, da morajo vsi lastniki, ki imajo najmanj 15 odstotkov v družbah, ki so naslednice pidov, do konca julija prihodnjega leta objaviti ponudbo za prevzem. Kapitalska in Slovenska odškodninska družba imata trenutno skupaj več kot 50-odstotni delež Triglava, 15-odstotni prag pa bosta krepko presegali tudi po tistem, ko bo Sod omogočil upravičencem do delnic Zavarovalnice Triglav dokončen odkup njihovih delnic. Država bo morala torej po črki zakona objaviti prevzem Zavarovalnice Triglav.

Poznavalci razmer, ki so želeli ostati neimenovani, so včerajšnjo odločitev vlade komentirali kot dodaten dokaz, da je bil zakon o pravnih naslednicah pidov nedomišljen in da mora vlada v primeru Triglava sama nositi posledice svojih zakonskih rešitev, s katerimi si je želela pridobiti politične simpatije opeharjenih certifikatskih lastnikov nekdanjih pidov. Po drugi strani so se, kot vse kaže, določilom zakona zaradi številnih preoblikovanj izognili certifikatski mogotci, kot sta Igor Lah in Darko Horvat. Že včeraj pa smo poročali, da se več pravnih naslednic pidov dogovarja o tem, da bi sprožili ustavni spor popidovskega zakona. Če bi jim uspelo, bi tudi Triglav lahko ustavil postopke za uvrstitev v borzno kotacijo. V Zavarovalnici Triglav z Andrejem Kocičem na čelu včeraj za komentarje niso bili dosegljivi, predsednik nadzornega sveta Damjan Mihevc pa je pojasnil, da je uprava zaprosila za mnenje ATVP, a ga še ni dobila: "Vendar bo Zavarovalnica Triglav sprožila vse postopke, kot od nje zahteva zakon. Dokončno stališče bomo oblikovali, ko bomo dobili mnenje ATVP."