Po Jeričevi oceni se je RTH znašel v brezizhodnem položaju predvsem zaradi 48. člena zakona za uravnoteženje javnih financ, ki je nesorazmerno posegel v sredstva, ki jih je vlada ob sprejemu srednjeročnega programa postopnega zapiranja RTH že namenila za pokrivanje stroškov zapiranja rudnika v letih 2012 do 2015, je zapisano v pismu premierki. Zaradi omenjenega zakona je RTH lani namesto predvidenih 14 milijonov evrov po zasavskem zakonu prejel le pet milijonov evrov.

Dodatna sredstva, ki so nujna za poplačila kreditov, strokovno in varno zapiranje rudnika ter ustrezno sanacijo degradiranih površin, so po novem predlogu zakona predvidena šele v letih 2016-2018. Za letošnje in prihodnje leto dodatnega denarja ni predvidenega in na ta način je onemogočeno izvajanje ustreznega kadrovsko socialnega programa, ocenjuje Jerič.

Denar za 261 rudarjev, ki bodo v ponedeljek stavkali v jami, pa je treba po njegovih besedah zagotoviti že zdaj, pri čemer pa opozarja, da samo z odprodajo premoženja to ne bo izvedljivo. Zato predlaga, da se denar za reševanje težav presežnih delavcev RTH zagotovi znotraj sprememb in dopolnitev zasavskega zakona. V vseh teh letih noben rudar ni končal neposredno na zavodu, ampak so se za presežne delavce izvajale pasivne in aktivne oblike razreševanja, pravi Jerič.

"Prosimo vas, da ne dopustite, da bi se rudarji znašli na cesti. Črn scenarij, kot se odvija sedaj, spravlja številne rudarje in njihove družine v obup. Bojimo se, da bo takšno ravnanje spravilo rudarje v jame in da bomo gledali prizore, kot smo jih bili vajeni pred desetletji, ko so se knapi borili za svoje pravice. V pravni in demokratični državi Sloveniji si v teh časih tega ne smemo in ne moremo privoščiti," piše župan.

Premierko tudi prosi, da ne dovoli, da se izvede popolna razprodaja premoženja RTH, ki je pomembno za razvoj lokalne skupnosti. Ta zemljišča in ostalo premoženje RTH, ki je pomembno za delovanje društev, organizacij in za izboljšanje kakovosti življenja občanov, bi vlada po mnenju Jeriča morala prenesti na lokalne skupnosti.

Podlaga za to je tako v sklepu vlade o dodatnih začasnih ukrepih razvojne podpore za Hrastnik, Radeče in Trbovlje, kot tudi v zakonu o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja. Premoženje, ki pa ga lokalna skupnost ne rabi za razvoj, naj se po Jeričevem mnenju odproda v razumnem času, da bo prodaja premišljena in transparentna.