Predsednik uprave Save Re Zvonko Ivanušič je včeraj tudi uradno potrdil, da namerava pri načrtovani dokapitalizaciji sodelovati tudi Evropska banka za razvoj in obnovo (EBRD), ki je že izrazila načelen interes za nakup med 7,5 in 10 milijoni evrov delnic.

Skupno namerava Sava Re z izdajo novih delnic zbrati 55 milijonov evrov dodatnega kapitala, od česar bodo 50 milijonov evrov namenili za odkup 39-odstotnega paketa delnic Zavarovalnice Maribor, ki je začasno v lasti Slovenske odškodninske družbe, preostanek pa bo šel za zagotavljanje kapitalske ustreznosti. Še okoli deset milijonov evrov pa nameravajo v družbi zbrati z izdajo podrejenega dolga in prodajo okoli štirih odstotkov lastnih delnic. »Načrtujemo izdajo podrejenih obveznic v višini šest milijonov evrov, vendar čakamo na primeren trenutek, ko bodo zahtevani donosi nekoliko nižji,« je na včerajšnji predstavitvi dokapitalizacije povedala članica uprave Save Re Mateja Treven in dodala, da načrtujejo tudi prodajo delnic Save Re, ki so trenutno v lasti Zavarovalnice Maribor. »Ker je Zavarovalnica Maribor postala naša hčerinska družba, so te delnice pridobile status lastnih delnic, ki jih moramo v roku leta dni prodati ali umakniti,« je še pojasnila Trevnova.

»Po končanem prevzemu Zavarovalnice Maribor ne nameravamo združiti s Tilio, temveč načrtujemo združitev strokovnih služb in delno specializacijo obeh zavarovalnic,« je pojasnil Ivanušič, ki pa o višini prihrankov včeraj še ni želel govoriti. »Kljub načrtovani rasti obsega poslovanja in pobranih premij ne nameravamo povečati števila zaposlenih, saj bomo namesto tega raje prerazporedili nekatere zaposlene. V naslednjem obdobju se bo število zaposlenih zniževalo na mehak način oziroma z naravno fluktuacijo, vendar ne le v Zavarovalnici Maribor, temveč tudi v Tilii,« je povedal Ivanušič, ki ne izključuje, da bo zaradi združitve zalednih služb prišlo tudi do odpuščanj.