Izsledki revizije poslov HSE Investa, ki so jo naročili nadzorniki, so po besedah predsednice nadzornikov Irene Šlemic pokazali določene pomanjkljivosti v poslovanju in pri posameznih poslih družbe, smo že v ponedeljek pisali v tiskani izdaji Dnevnika.

Nadzorniki so revizijo poslov HSE Invest zahtevali oktobra lani, ko so v javnost prišli podatki o poslovanju družbe Daltar in z njo povezanimi podjetji.

Podjetje Daltar je, kot so lani poročale Finance, s svetovanjem in nadzorom projekta šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6), hidroelektrarnah na Savi in Muri ter projektu črpalne hidroelektrarne Kozjak od HSE Investa dobilo skupno 580.000 evrov. Kot so takrat še pisale Finance, ima Daltar dva zaposlena in je v lasti NTD Investa, ta pa v lasti NTD Foundation iz Liechtensteina. Direktor Daltarja je sicer Nihad Bešić, ki je hkrati tudi direktor družbe Tarda - tudi njeno lastništvo se konča v Liechtensteinu. Tudi Tarda je v zadnjih dveh letih v manjšem obsegu poslovala s HSE Investom.

HSE Invest je del skupine HSE. HSE Invest je družba za inženiring in izgradnjo energetskih objektov. Enakovredne četrtinske lastniške deleže v HSE Investu pa imajo poleg HSE še Dravske elektrarne Maribor, Savske elektrarne Ljubljana in Soške elektrarne Nova Gorica.