Nekdanja izvršna direktorica Dela in nekdanja prokuristka Radenske Mojca Međedović je danes kot priča pojasnjevala, kako so potekale finančne koordinacije, na katerih so se dogovarjali o posojilih odvisnih družb.

Šrot je namreč kot prvi mož Pivovarne Laško ter predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško.

Pozneje so družbe znotraj skupine, domnevno po njegovih navodilih, sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe, vendar posojila nikoli niso bila poplačana v celoti. Ta sredstva naj bi se namenila za financiranje delnic Pivovarne Laško.

Zaslišana tudi članica uprave Marjeta Zevnik

Junija 2009 so se po njenih besedah pritiski po finančnih sredstvih stopnjevali, vse bolj pa se je kazalo, da so zagotovila o povračilu sredstev na trhlih temeljih. Kot je dejala, ji je postalo jasno, da želijo lastniki z denarjem odvisnih družb poplačati banke.

Temu je sledila kriminalistična preiskava, nato pa je Međedovićeva odstopila kot prokuristka Radenske. Kasneje naj bi ji takratna predsednica upravnega odbora Dela Andrijana Starina Kosem dejala, da je s "svojo varčnostjo ubila kreativnost".

Infond Holding in Center Naložbe sta posojila pri bankah zavarovala s svojim premoženjem, medtem ko so za posojila, ki so jih dale odvisne družbe, rekli, da nimajo dovolj premoženja in da razen menic tudi ni potrebno, saj bodo posojila vrnjena. "Šlo je za Šrotov zasebni projekt," je ocenila nekdanja prokuristka Radenske.

Zaslišana je bila tudi nekdanja direktorica splošnega sektorja Pivovarne Union Marjeta Zevnik, sedaj članica uprave Pivovarne Laško, ki je bila v obravnavanem obdobju tudi članica nadzornega sveta Pivovarne Union.

Zevnikova: Nakup delnic Mercatorja ni bil strateškega pomena

Takrat je nadzornemu svetu Pivovarne Union predsedoval prav Šrot. O razlogih za posojila nadzorniki po njenih besedah niso razpravljali, dobili pa so zagotovila, da bodo vsa sredstva vrnjena, ko bo prodaja Mercatorja zaključena. Na vprašanje tožilca Jožeta Kozine, ali je bila naložba v delnice Mercatorja pomembna, je dejala, da bi težko rekla, da je šlo za strateško naložbo.

Ta posojila so bila tudi po njenem mnenju zavarovana le z menicami, vendar z njimi niso dobili želeni zneskov. "Šlo je za posle znotraj skupine in najbrž je bilo dogovorjeno, da bodo menice zadostovale," je dejala Zevnikova.

Nekdanjemu direktorju Infond Holdinga Matjažu Rutarju in nekdanji Šrotovi svetovalki Vesni Rosenfeld pa tožilec očita pomoč pri kaznivem dejanju zlorabe položaja. Zloraba položaja se očita tudi družbi Atka-Prima, preko katere je Šrot obvladoval laško pivovarno.