Za večino slovenskih menedžerjev, ki so pred leti prevzeli družbe, danes pa le upajo na čimprejšnji konec krize in s tem velikih težav pri krpanju finančno nevzdržnih konstrukcij, je bilo minulo leto eno najslabših.

V stečaju ali likvidaciji je končalo najmanj pet pomembnih igralcev – solastnika podržavljene Probanke (Medaljon in Profectus), večinski delničar Mercate (Adria Capital Koper), manjšinski lastnik Heliosa (Heldom) in drugi največji delničar propadle Skupine Viator & Vektor (Vektor). Velik del še preživelih družb v lasti menedžerjev je posloval z izgubo, praktično nobena od njih pa ni bankam in drugim financerjem vrnila niti evra najetih milijonskih posojil.

Med malce več kot dvajsetimi menedžerskimi družbami, ki so v začetku tega tedna objavile poslovne rezultate za leto 2013, jih je kar deset poslovalo z izgubo. Skupaj so ustvarile skoraj deset milijonov evrov minusa. Za to je kriva predvsem finančna družba Zlata Moneta II, ki so jo obvladovali menedžerji Probanke z nekdanjo predsednico uprave Romano Pajenk na čelu, po kolapsu njihovega poslovnega omrežja pa je postala del stečajne mase. Zaradi visokih slabitev finančnih naložb je lani ustvarila skoraj sedem milijonov evrov izgube.

Direktorji menedžerskih družb so se tako bolj kot z odplačevanjem glavnic posojil ukvarjali z računanjem, ali jim bo tudi po (novih) slabitvah vrednostnih papirjev in drugega premoženja ostalo dovolj kapitala, da jim po zakonu ne bo treba razglasiti stečaja. Skupni finančni dolgovi menedžerskih družb so se res znižali s 176 na 170 milijonov evrov, a se je hkrati vrednost njihovega premoženja znižala s 315 na 300 milijonov evrov. Tako se je finančna slika še poslabšala.

Še največ preglavic imajo ljubljanski župan in predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković, bivši prvi mož Pivovarne Laško Boško Šrot, ki mu zaradi domnevno nezakonitega lastninjenja pivovarne grozi več let zaporne kazni, in nekdanji predsednik uprave NFD Holdinga Stanislav Valant. Njihove družbe so namreč lansko leto uradno končale obveznosti, ki presegajo vrednost premoženja.

Ker Mercator zaradi rekordne izgube ni izplačal nobenih dividend, družba KLM Naložbe, ki jo obvladuje Janković, sploh prvič v svoji zgodovini ni zabeležila niti enega evra prihodkov. Zaradi dodatnega padanja vrednosti 1,6-odstotnega paketa Mercatorjevih delnic je imela konec lanskega leta za skoraj šest milijonov evrov več dolgov kot premoženja in niti teoretično ne more vrniti najetih posojil pri Factor banki. Kljub temu njen direktor Damijan Janković vse do danes ni sprožil stečaja KLM Naložb. Nasprotno je prek svojih drugih podjetij nakazoval sredstva za plačilo obresti za omenjena posojila in s tem odplačeval dolg do očeta. Pred bankrotom je očitno rešil tudi Electo, saj je s prevrednotenjem sredstev odpravil negativni kapital.

V rdečih številkah se kopljejo tudi družbe največjih lastnikov KD (lastnica KD Group) Matjaža Gantarja, Tomaža Butine in Sergeja Racmana. Medtem ko je finančni holding, ki ima med drugim pod seboj zavarovalnico Adriatic Slovenica in Gea College, več let zapored posloval z izgubo, je lani podobno usodo doživelo več Gantarjevih družb, Butinova Avra pa je kljub minimalnemu dobičku izgubila 4,5 milijona evrov kapitala. Globoko v rdečih številkah je končala tudi družba Ingor, prek katere je 172 vodilnih kadrov Skupine Gorenje pred sedmimi leti sodelovalo pri dokapitalizaciji velenjske družbe, pred dnevi pa so ji banke te delnice zasegle.

Povsem drugače se godi menedžerjem ljubljanske družbe BTC s predsednikom uprave Jožetom Mermalom na čelu. Kot je znano, sta njihovi podjetji Ajdacom in Invest Point že pred leti odplačali vsa najeta posojila in iz prevzetega BTC črpajo stabilne dividende. Tako kot predlani so dobili več kot dva milijona evrov bruto. Tudi podjetje Martal, prek katerega je Aleša Kandus največja lastnica Medexa, na račun dividend vztrajno zvišuje dobiček in s tem kapital.

Z nepričakovano visokim dobičkom je leto 2013 končalo podjetje A.Vital, prek katerega poslovnež Gvido Omladić lastniško obvladuje nepremičninsko družbo Era iz Velenja. Slab milijon evrov dobička so mu prinesli izredni finančni prihodki, pri čemer še ni znano, ali je šlo za izplačilo dividend Ere. Ob tem opozorimo, da je Omladić v začetku leta poslal Ero v postopek poenostavljene prisilne poravnave, s čimer jo je začasno rešil stečaja, ki ga zahtevajo banke.

V pozitivnem smislu izstopa tudi podjetje Lior Invest, prek katerega menedžerji LTH Ulitkov obvladujejo družbo, pred časom pa so si praktično povrnili stroške prevzema. Kako je posloval Lior Invest in ali so v škofjeloški družbi znova poslovali rekordno, še ni jasno, saj še niso razkrili lanskoletnih poslovnih rezultatov. Še vsaj nadaljnjih nekaj tednov bo ostala skrita tudi finančna slika menedžerskih podjetij Maos (Iskra), Impol 2000 (Impol), Protej (ACH) in Domel Holding (Domel).