V tožbi je v tej luči zapisano, da bi nova družba okrnila konkurenco, posledica pa bi bile višje cene za potrošnike, poročajo tuje tiskovne agencije.

Tožba je močno presenetila analitike in predstavnike letalske industrije, glede na dotedanjo politiko ministrstva pa predstavlja velik preobrat. Ministrstvo je namreč v petih letih dovolilo združitev šestim nedobičkonosnim letalskim družbam, ki so na ta način želele znižati stroške in se vrniti na zeleno vejo.

Ameriško pravosodno ministrstvo se torej tudi ne strinja z varuhom konkurence na ravni EU, ki je zeleno luč združitvi prižgal pred tednom dni.

Matična družba American Airlines, korporacija AMR, je za stečajno zaščito oz. postopek prisilne poravnave zaprosila novembra 2011, glavni izvršni direktor manjšega US Airwaysa Doug Parker pa je kmalu zatem predlagal združitev.

Stečajni sodnik na Manhattnu Sean Lane, ki bdi nad primerom American Airlinesa, je zasedanje na temo reorganizacijskega načrta sklical za 15. avgust, na splošno pa se je pričakovalo, da bo tedaj odstranil zadnjo oviro za združitev.

American Airlines bi po združitvi z US Airways prehitela sedanjo največjo letalsko družbo na svetu United-Continental. Na dan bi opravila skoraj 6700 poletov, skupni prihodek na leto pa naj bi znašal skoraj 40 milijard dolarjev.