Prodajni konzorcij na čelu z bankami upnicami propadlega Zvona Ena Holdinga, Soda in Modre zavarovalnice ima za nakup tričetrtinskega lastniškega deleža Heliosa na mizi le eno zavezujočo ponudbo. To je oddala avstrijska družba Ring. Ponudba ameriške multinacionalke PPG, druge največje premazniške družbe na svetu, po naših informacijah namreč ni zavezujoča.

Obe ponudbi sta si cenovno blizu. Za nakup celotnega Heliosa naj bi tako prevzemnik odštel okoli 200 milijonov evrov. Medtem ko bi Ring, ki je v Sloveniji že lastnik Nika iz Železnikov, prevzel celotno Skupino Helios, bi ga PPG kupil brez njene hčerinske družbe Belinka Perkemija. Čeprav PPG ni oddal zavezujoče ponudbe, pa se prodajalci z njim še vedno pogajajo.

Kdo od možnih partnerjev bi bil za Helios bolj primeren, je težko napovedati. Od obeh gre pričakovati kleščenje stroškov na vseh ravneh. Ringu po najnovejših informacijah hrbet krijeta dva močna finančna sklada, ti pa običajno naložbe nekaj let po nakupu prodajo. Največji lastnik Ringa je sicer londonsko podjetje Oxhauth. Iz registra tamkajšnjih podjetij je razvidno, da ga lastniško obvladujejo družbe PTC Investment, PTC Securities in Stratford Securities, ki so med seboj lastniško prepletene, zato ni mogoče razbrati, kdo je pravzaprav končni lastnik Oxhautha.

Prodajni postopek Heliosa bo verjetno zaključen s prodajo tričetrtinskega paketa delnic, še posebno ker je družba na vladnem seznamu za odprodajo državnih podjetij. S prodajo pa se mudi tudi bankam, ki imajo kot upnice Zvona Ena Holdinga zastavno pravico na skoraj tretjini Heliosovih delnic. Pomemben podatek je, da lahko kot zastavne upnice Heliosove delnice prodajo le do marca prihodnje leto. Stečajna upraviteljica Zvona Ena Holdinga Mojca Breznik je sicer zastavne upnike že pred časom obvestila, da bo prihodnje leto sama začela prodajati neunovčeno premoženje.