Negotovost zaradi prodaje Litostroja Power je naposled razburila tudi približno 400 delavcev. Ti so včeraj organizirali zbor delavcev, na katerega so povabili lastnike oziroma predstavnike iz koprskega Cimosa in predstavnike SID banke. Slednja ima vse niti prodaje Litostroja Power trenutno v svojih rokah. Tako na premoženju družbe kot na pravni osebi ima namreč SID banka vknjižene hipoteke. Če teh ne bo umaknila najkasneje do prihodnjega petka, bo že podpisana pogodba o prodaji Litostroja Power s češko družbo Energo-pro neveljavna.

Zaposlenim je Cimosov pravnik Dejan Debevc, ki je sicer tudi vodil prodajni postopek Litostroja Power, pojasnil, da potekajo intenzivna pogajanja s SID banko za sprostitev zavarovanj, s čimer bi bila novemu lastniku odprta pot, da družbi zagotovi nujno potrebna likvidna sredstva za poslovanje. Zaradi »zakonskih zavez in nevmešavanja v vodenje družbe« se predstavniki SID banke zbora niso mogli udeležiti, je zaposlenim pisno sporočil predsednik uprave SID banke Sibil Svilan.

Razen tega, da bo Litostroj Power še naprej posloval, uspešno zaposleni od novega lastnika med drugim zahtevajo povečanje oziroma ohranitev obsega proizvodnje na obstoječi lokaciji, modernizacijo in zagotavljanje enakih standardov kakovosti delovnih mest, ohranitev števila zaposlenih in višine plač. Toda tovrstne zaveze bodo odvisne izključno od dobre volje morebitnih novih čeških lastnikov. Zavez, da bodo ohranili obstoječe število delovnih mest, Čehi namreč niso dali. Ob tem je treba opozoriti, da ima Litostroj Power od sredine minulega desetletja na Češkem v lasti visokotehnološko podjetje ČKD Blansko, zato so vsi strahovi upravičeni.

Če SID banka ne bo umaknila hipotek, bi po enem od scenarijev Litostroj Power lahko prevzel Kolektor Stojana Petriča. Kaj se dejansko dogaja v zakulisju, v zadnjih dnevih ni mogoče uradno preveriti, po nekaterih informacijah pa naj bi Kolektor zdaj ponujal višjo kupnino od Energo-proja. Podobne obljube je Petrič dajal že v propadlem prodajnem postopku leta 2012, vendar je takrat ponudil bistveno nižjo kupnino od favorita, poljskega finančnega sklada Innova Capital. Četudi bo Kolektor na mizo dal več denarja od Čehov, zagat še ne bo konec. Tuji javnosti, ki budno spremlja dogajanja okoli prodaje Litostroja Power, bo namreč treba pojasniti, zakaj so se sredi prodajnega postopka spremenila pravila igre. Zakaj je bilo treba že podpisano pogodbo razdreti.

Medtem ko ima Litostroj Power ob zglednem lastniku izjemne možnosti za rast in razvoj, v tem trenutku ni v zavidljivem položaju. Zaradi dvanajstih poglobljenih skrbnih pregledov v dveh prodajnih postopkih je globalna konkurenca družbo prerešetala. Poznavalec razmer, ki je želel ostati neimenovan, je opozoril, da se podjetja, kot je Litostroj Power, prodajajo tako rekoč čez noč, ne pa v dolgotrajnih prodajnih postopkih. Takšne postopke namreč konkurenca izkorišča na javnih razpisih za sprožanje negotovosti o svojih rivalih. Negotovost je tudi botrovala dejstvu, da družbo zapuščajo oziroma so jo že zapustili ključni kadri, z direktorjem Dragom Fabijanom na čelu. Že tako otežene možnosti za pridobivanje bančnih garancij, ki so potrebne za konkuriranje pri poslih gradnje hidroelektrarn, je razglasitev insolventnosti Cimosa še bolj otežila.

Ravno zaradi potrebnih bančnih garancij se je Litostroj Power v teh dnevih znašel v izjemno težkem položaju. V prihodnjih nekaj dnevih mora družba priskrbeti bančno garancijo za dobro izvedbo v višini dveh milijonov evrov pri dobavi turbine za HE Brežice. Da bi NLB takšno garancijo izdala, zahteva odstop bodočih terjatev iz naslova dobave turbin HE Brežice v kar desetkratni vrednosti garancijskega zneska, torej okoli 20 milijonov evrov. Poleg izjemno visokih zahtev NLB dodatno težavo predstavlja, da mora od podpisa pogodbe za prodajo Litostroja Power z vsemi ključnimi odločitvami soglašati Energo-pro. Tudi s ponudbo za konkuriranje na javnem razpisu v Kanadi, ki mora biti pripravljena v teh dnevih, mora ne glede na to, da prodaja še ni končana, soglašati Energo-pro.